SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
UPOZORENJA
 
Goldman Sachs: Čeka nas globalna nestašica nafte
Autor/izvor: SEEbiz / CNBC
Datum objave: 09.11.2018. - 22:03:00
Zadnja izmjena: 09.11.2018. - 22:06:26
LONDON - Analitičari Goldman Sachsa upozoravaju da će se svijet suočiti s globalnom nestašicom nafte.

Razlog za to je, kako navode, taj što naftne kompanije neće moći dovoljno investirati u buduću proizvodnju. Globalni proizvođači nafte sve više žele investirati u nisko-ugljične segmente energetskog sektora, pod pritiskom da se proizvodi čistija energija, koja dolazi i sa strane država, ali i investitora.

"U 2020-tima ćemo imati jasan fizički nedostatak nafte, jer nikome neće biti dozvoljene sveobuhvatne investicije u buduću proizvodnju nafte", izjavio je Michele Della Vigna, šef Istraživanja prirodnih resursa EMEA u Goldman Sachsu.

"Ta tranzicija će se ostvariti kroz višu, a ne nižu cijenu nafte", rekao je on, piše CNBC.

Della Vigna kaže da dok se ne završi tranzicija na obnovljive izvore energije, privremena bitka će biti da se osvoji što veće učešće na tržištu zasnovanog na plinu. Smatra da imajući u vidu ogromne kapitalne troškove plinske infrastrukture, najbolje šanse imaju velike kompanije koje podržavaju države.

"Govorimo o sedam kompanija koje dominiraju na globalnom tržištu nafte i plina, jer nitko drugi ne može financirati ove mega-projekte", rekao je on.

Riječ je o grupi "novih sedam sestara", kompanijama koje se smatraju najuticajnijim firmama iz zemalja van Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD). To su Saudi Aramco, Gazprom, iranski NIOC, brazilski Petrobas, venecuelanski PDVSA, Petronas iz Malezije i kineski Petroleum.

Originalnih "sedam sestara" su bile firme iz pedesetih godina prošlog stoljeća iz kojih su se transformirali i nastali BP, Chevron, Shell, Exxon Mobil i Royal Dutch Shell.