SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
UPOZORENJA
 
Glavaš: Fond branitelja mogao bi biti likvidiran
Autor/izvor: SEEbiz / Jutarnji.hr
Datum objave: 25.08.2013. - 15:32:00
Zadnja izmjena: 25.08.2013. - 21:45:48
ZAGREB - U trenutku osnivanja braniteljskog fonda 2005. godine, u njega je ušlo više od pola milijuna branitelja, od kojih je do danas oko 300.000 odlučilo prodati svoje udjele. Do kraja mjeseca Erste Invest, društvo zaduženo za upravljanje tim fondom, objavit će izvješće o radu u prvom polugodištu 2013. godine u kojem će objaviti i tu brojku.

Predsjednik Uprave Erste Investa Josip Glavaš u intervjuu za Jutarnji list objašnjava što će se dogoditi ako branitelji nastave prodavati svoje udjele, a Vlada ne prenese više nijednu dionicu u fond.

- Mi gledamo samo zakonska rješenja. Zakon o privatizaciji, u kojem je navedeno da će biti preneseno sedam posto dionica HT-a, Ine, Hrvatske pošte, Hrvatskih šuma i ostalih poduzeća u državnom vlasništvu, ukinut je prije nekoliko godina i sada je sve na odlukama Vlade. Hoće li oni prenijeti neke dionice ili ne, teško mi je komentirati. Naša je uloga u cijelom poslu upravljanje imovinom koju braniteljski fond ima. Prijenos dionica ne spada u naš posao.

Upozorava da je sasvim moguće da se Fond branitelja i ugasi.

- Ako imovina padne na 100 ili 200 milijuna kuna, realno postoji mogućnost da se fond zatvori. Kada je braniteljski fond osnivan, cilj mu je bio da bude sredstvo prijenosa određene imovine od države prema braniteljima odnosno sudjelovanje branitelja u privatizaciji s obzirom na to da su u vrijeme najveće privatizacije u RH ti ljudi bili na ratištima. Funkcija fonda bila je da se na neki način branitelji uključe u privatizaciju hrvatskih poduzeća. Ponavljam, fond kao takav nije bio cilj sam sebi.

Ako država više ne prenese niti jednu dionicu, koji je realan rok za likvidaciju?

- Naglasio bih da u mogućoj likvidaciji nema realne opasnosti za branitelje da netko tko ostane zadnji neće dobiti svoj novac. Ako se u nekom trenutku u budućnosti krene u likvidaciju fonda, prvo će se donijeti odluka o likvidaciji. Zakon o investicijskim fondovima o tome je vrlo jasan. Određuje se likvidacijska masa i svi će, sukladno vrijednosti udjela na taj dan, dobiti isplatu svojih udjela. Likvidacija je moguća na dva načina: da se cijela imovina unovči i isplati novac ili da se, sukladno udjelima, podijeli dio imovine koje u trenutku likvidacije ima, a to su u ovom slučaju dionice HT-a. U slučaju da ne bude nekakvih značajnijih potresa i uz ovu dinamiku povlačenja koju imamo u posljednje dvije godine, ovaj fond će biti respektabilno velik i u sljedeće tri do četiri godine.