DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PROJEKTI
 
General Electric gradi najveću vjetrenjaču na svijetu
Autor/izvor: SEEbiz / Bug.hr
Datum objave: 25.01.2019. - 08:31:36
NEW YORK - General Electric je objavio svoj plan da ovoga ljeta krene u izgradnju prve, prototipne, vjetrenjače za proizvodnju električne energije koja će po svojim dimenzijama prestići bilo koju drugu do sada izrađenu u svijetu. 
Ova gigantska vjetroelektrana, nazvana Haliade-X, poslužit će za testiranje koncepta koji bi u potpunosti trebao zaživjeti i u komercijalnu upotrebu stići 2021. godine.
GE-ova vjetrenjača bit će visoka 260 metara, ako se mjeri od tla do najvišeg vrha koji dotiču njezine lopatice. Za usporedbu iz kompanije kažu kako je to tri puta više od Kipa slobode te gotovo pa usporedivo s visinom Eiffelovog tornja. Lopatice koje će pogoniti turbinu će imati ukupni raspon od 220 metara, a pri okretanju će prebrisati površinu od gotovo nevjerojatnih 38.000 kvadratnih metara.

Kapacitet ove vjetroturbine, kada jednom počne proizvoditi električnu energiju iz vjetra, bit će 12 megavata, a godišnje se procjenjuje da bi mogla u Sjevernom moru proizvesti oko 67 GWh struje – dvostruko više od najjačeg aktualnog modela General Electrica. Iskoristivost joj se procjenjuje na 63%, što je oko 5 do 7 postotnih poena više od konkurencije.
U projekt Haliade-X General Electricova podružnica GE Renewable Energy planira ukupno uložiti 400 milijuna dolara, a na ovaj će prototip otići tek manji dio te svote.