SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TURBINE
 
GE izabran za dobavljača turbina za projekt najveće svjetske vjetroelektrane
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 02.10.2019. - 07:45:49
LONDON – Odjel General Electrica za obnovljive izvore energije izabran je za preferiranog dobavljača turbina za britanski projekt najveće vjetroelektrane na moru, koju grade SSE i Equinor, objavile su te kompanije.
Tri projekta vjetroelektrana na području Dogger Bank u Sjevernom moru bit će opremljena General Electricovom turbinom Haliade-X kapaciteta 12 megavata, što je čini najmoćnijom vjetroturbinom u svijetu.
Posao izgradnje vjetroelektrana, vrijedan 10,2 milijarde eura, dobili su norveški Equinor i britanski SSE Renewables u sklopu britanske dražbe subvencija za projekte obnovljivih izvora energije u rujnu.
"Dogger Bank će tako postati dom najvećih vjetroagregata na pučini na svijetu i pionirske tehnologije s niskim udjelom ugljika, koja će odigrati središnju ulogu u nastojanju Britanije da dosegne ugljikovu neutralnost do 2050. godine", izjavio je u priopćenju Paul Cooley, direktor kapitalnih projekata u SSE Renewablesu.
GE Renewable Energy odjel je američkog GE-a sa sjedištem u Parizu.

Orsted bi također trebao koristiti turbinu Haliade-X za dva projekta u SAD-u, od kojih bi prvi na obali Marylanda trebao početi s radom u 2022. godini.
Glasnogovornik je rekao da će se turbine za Dogger Bank vjerojatno graditi u GE-ovim francuskim tvornicama u Saint Nazaireu i Cherbourgu.
Troškovi gradnje vjetroelektrana na moru proteklih godina snažno padaju uglavnom zahvaljujući sve većim turbinama.
Najsnažnija turbina u komercijalnom pogonu je Vestasova turbina od 9,5 MW.
Britanija je već sada najveće svjetsko tržište energije proizvedene u vjetroelektranama na moru. Do 2030. planiraju uz pomoć te tehnologije proizvoditi trećinu električne energije.