SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
UZLET
 
Gazprom gotovo udvostručio neto dobit u trećem kvartalu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 30.11.2017. - 12:55:00
Zadnja izmjena: 30.11.2017. - 12:57:20
MOSKVA - Ruski plinski div Gazprom izvijestio je o gotovo dvostruko većoj neto dobiti u trećem tromjesečju zahvaljujući dodatno povećanom izvozu plina u Europu unatoč napetostima u odnosima s Europskom unijom.

U razdoblju od srpnja do rujna Gazprom je poslovao s neto dobiti od 207,6 milijardi rubalja (2,8 milijardi eura), pokazuje poslovno izvješće objavljeno u srijedu. U istom razdoblju prošle godine iznosila je 112 milijardi rubalja.

Operativna dobit poskočila je 36 posto, na 211 milijardi rubalja. Prihodi su uvećani 14 posto, na 1.430 milijardi rubalja.

Gazprom namjerava do kraja godine dosegnuti rekordni obujam izvoza plina od 192 milijarde prostornih metara, kazao je Miller.

"Što se tiče izvoza, ako se nastavi trend iz prvih 11 mjeseci i ako isporučimo 13,5 milijardi prostornih metara plina više za potrebe izvoza u odnosu na isto razdoblje 2016. godine, Gazprom će postaviti apsolutni rekord u izvozu plina do kraja 2017. godine - 192 milijarde prostornih metara", kazao je izvršni direktor Gazproma a prenijela agencija TASS.

Dok je Gazpromov udio u matičnom ruskom tržištu smanjen a Ukrajina više nije njihov klijent, obujam izvoza u Europu, najznačajniji izvor zarade, uvećan je u prvih devet ovogodišnjih mjeseci osam posto, na 173,8 milijardi prostornih metara.

To bi značilo da bi do kraja godine mogao premašiti prošlogodišnji rekord od 179 milijardi prostornih metara, napominje agencija AFP.

Unatoč napetostima u odnosima s Europskom unijom koja želi smanjiti ovisnost o ruskom plinu, Gazpromov je udio u ruskom tržištu proteklih godina povećan i sada iznosi oko trećine.