SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OTKRIĆA
 
Gana otkrila golemo nalazište nafte u Atlantiku
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 12.12.2019. - 08:31:00
Zadnja izmjena: 12.12.2019. - 08:31:51
​DAKAR - Kompanija Springfield iz Gane je u Atlantskom oceanu blizu obale te zapadnoafričke države otkrila nalazište nafte čiji se kapacitet procjenjuje na 1,5 milijardi barela i 0,7 tisuća milijardi kubnih stopa plina, izvještava Reuters.

Ovo otkriće je značajno za zemlju koja trenutno proizvodi oko 200.000 barela nafte dnevno, od čega približno polovinu proizvodi britanska kompanije Tulov na "Jubili polju".

Kompanija Springfield, u stopostotnom lasništvu države, navela je da se neotkriveni potencijal bloka procjenjuje na preko tri milijarde barela nafte i plina.

"Ovo je sjajna vijest za Springfield, Ganu i Afriku", rekao je glavni izvršni direktor Kevin Okjere, dodajući da ovo otkriće korespondira s vizijom kompanije da postane vodeći afrički igrač u proizvodnji "crnog zlata" .

Vlada Gane je nezadovoljna sporim tempom razvoja bušotina u priobalju i radi na reviziji zakona o davanju dozvola u nastojanju da potakne proizvodnju.

Zamjenik ministra za naftu je prošlog mjeseca rekao da je Gana očekivala da će između 2013. i 2016. godine biti izbušeno 14 bušotina i investirano 890 milijuna dolara, ali da nije izbušena ni jedna jedina bušotina, a da su kompanije potrošile samo 95 milijuna dolara, prenosi Reuters.