GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gagić: NIS planira ubrzani razvoj pančevačke rafinerije

 Gagić: NIS planira ubrzani razvoj pančevačke rafinerije
PLANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.02.2020 / 10:25
Autor: SEEbiz / Politika.rs / Balkanmagazin
BEOGRAD - NIS posluje na veoma konkurentnom tržištu Jugoistočne Evrope, tako da je stalna modernizacija prerađivačkih kapaciteta naš prioritet, istakao je Vladimir Gagić, direktor Bloka Prerada NIS-a u intervjuu za energetski portal „Balkanmagazin”.

On je dodao da je NIS potpisao ugovor za modernizaciju postrojenja katalitičkog krekinga (FCC) u Rafineriji nafte Pančevo sa međunarodnom kompanijom Lummus Technology. Kupljena je licenca i bazni projekat za modernizaciju postrojenja po tehnologiji INDMAX i izgradnju postrojenja za proizvodnju ETBE (visokooktanskih komponenti benzina). Završetak projekta koji se očekuje 2024. godine, omogućiće povećanje proizvodnje propilena i proizvodnju visokooktanskih komponenti motornih benzina u rafineriji, što će dodatno povećati vrednost korpe rafinerijskih proizvoda.

Ugovor je deo projekta čija je ukupna vrednost oko 80 miliona dolara, koliko, inače, NIS planira da uloži u modernizaciju FCC, kompleksa za proizvodnju dizela, benzina i gasova. Ovo je, inače, prva licenca tehnologije Indmax FCC u Evropi, tako da je NIS pionir kada je reč o ovoj tehnologiji.
Govoreći o startu postrojenja Duboke prerade, ključnog projekta druge faze modernizacije Rafinerije nafte u Pančevu, koji je planiran za ovu godinu, Gagić kaže da će projekat vredan 300 miliona evra omogućiti rafineriji da se svrsta među vodeća evropska postrojenja po dubini prerade od 99,2 odsto, kao I brojne druge poslovne i ekološke benefite.

- Izgradnja postrojenja Duboke prerade je svojevrsni graditeljski poduhvat, jer je samo gradilište kompleksa organizovano na prostoru koji po površini odgovara veličini dva fudbalska terena, a dnevno je  angažovano, u proseku, oko 1.100 radnika. Do sada je utrošeno više od 6 miliona radnih sati, a tokom izgradnje prednost je data domaćim izvođačima, koji su činili između 70 i 80 odsto ukupnog broja angažovanih radnika.

Nakon završetka Duboke prerade u rafineriji će se proizvoditi veće količine najkvalitetnijih goriva, pre svega dizela, i otpočeće domaća proizvodnja koksa, koji se sada uvozi u Srbiju. Istovremeno će prestati proizvodnja mazuta sa visokim sadržajem sumpora, što će doprineti ne samo da Srbija ispuni međunarodne obaveze u ovom sektoru već i da se poboljša ekološka situacija u zemlji. Sada će se umesto njega povećati proizvodnja benzina i dizela, a proizvodiće se i petrokoks, rekao je Gagić.
NIS-ova rafinerija je veliko gradilište. Samo prošle godine realizovano je 20 investicionih projekata, na 24 se još radi, a uspešno je završeno i više od 50 projekata investicionog održavanja.

- Pored projekta unapređenja uslova za proizvodnju biodizela i kreiranja uslova za proizvodnju biobenzina u planu je čitav niz projekata koji će unaprediti rad rafinerije u dužem periodu. Radimo, pre svega, na projektima unapređenja energetske efikasnosti, koji se brzo isplate i koji dugoročno donose vrlo pozitivne efekte na poslovanje. U toku je i čitav niz projekata digitalne transformacije, koji će unaprediti efikasnost našeg poslovanja, obuku zaposlenih, koji će povećati našu bezbednost, objasino je Gagić i dodao da je zahvaljujući ovakvoj poslovnoj politici, Rafinerija nafte u Pančevu prvi energetski objekat u Srbiji koji je dobio IPPC dozvolu, koja potvrđuje da su proizvodni procesi u potpunosti usklađeni sa najvišim evropskim standardima u objasti zaštite životne sredine.

Tagovi: Vladimir Gagić, Naftna industrija Srbije, Rafinerija Pančevo
PROČITAJ I OVO
Izvršni direktor Saudi Aramca: Energetska tranzicija ne uspijeva
JASNA PORUKA
Izvršni direktor Saudi Aramca: Energetska tranzicija ne uspijeva
HOUSTON - Izvršni direktor Saudi Aramca Amin Nasser izjavio je u ponedjeljak da energetska tranzicija ne uspijeva i da bi kreatori politike trebali napustiti "fantaziju" o postupnom ukidanju nafte i plina, jer se očekuje da će potražnja za fosilnim gorivima nastaviti rasti u narednim godinama.
Njemačka i Kanada intenziviraju suradnju na području vodikove energije
VODIK
Njemačka i Kanada intenziviraju suradnju na području vodikove energije
HAMBURG - Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck i kanadski ministar energetike Jonathan Wilkinson istaknuli su važnost energetske sigurnosti u svjetlu ruskog rata u Ukrajini i drugih globalnih sukoba.
Cijene nafte porasle prema 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 86 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara zbog pojačanih ukrajinskih napada na rusku energetsku infrastrukturu.
Njemačka postala neto uvoznik struje
STRUJA
Njemačka postala neto uvoznik struje
BERLIN - Njemačka je u 2023. godini u međunarodnoj trgovini strujom zabilježila manjak od 2,29 milijardi eura, izvijestio je u ponedjeljak list Augsburger Allgemeine, pozivajući se na podatke regulatora.
Rusi će graditi i drugu veliku nuklearku u Turskoj
INVESTICIJE
Rusi će graditi i drugu veliku nuklearku u Turskoj
ANKARA - Rusi namjeravaju graditi i drugu nuklearnu elektranu u Turskoj. Turski energetski stručnjaci upozoravaju Ankaru da se ne oslanja previše na Rusiju. Njemačka se često spominje kao negativan primjer.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE