SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Funta pod pritiskom prodaja
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 09.01.2017. - 15:43:48
LONDON - Dolar je u ponedjeljak na međunarodnim deviznim tržištima ostao uglavnom stabilan prema euru i jenu, dok je na strani većih gubitnika bila britanska funta zbog negativnih reakcija tržišta na najnoviji intervju premijerke Therese May o ′Brexitu′.

Eurom se u takvim okolnostima trgovalo po 1,0542 dolara, što znači da mu je tečaj ostao gotovo nepromijenjen u odnosu na zatvaranje u petak. Dolar je bio stabilan i prema jenu, na 116,90 jena, koliko je stajao i na prethodnom zatvaranju.

Euro je, pak, nakratko podršku dobio od najnovijeg izvješća iz njemačkog gospodarstva koje je pokazalo najizrazitiji mjesečni skok njemačkog izvoza u četiri i pol godine.

"Nova godina počela je s ponekim umjereno dobrim vijestima", kazao je ekonomist Carsten Brzeski iz banke ING, dodajući kako su najnovije brojke potvrdile da je njemačko gospodarstvo ojačalo zamah u zadnjem tromjesečju prošle godine.

Dolaru, pak, podršku i dalje pružaju očekivanja o rastu kamatnih stopa u SAD-u, čemu u prilog govore i izjave dužnosnika Fedova ogranka u Chicagu Charlesa Evansa nakon objave najnovijeg izvješća o zaposlenosti da bi Fed mogao podići kamatne stope tri puta u ovoj godini, dakle u više navrata no što je očekivao još prije nekoliko mjeseci.

Na strani gubitnika bila je britanska funta, koja je oslabila oko jedan posto prema dolaru i euru nakon intervjua premijerke Therese May preko vikenda. Tržišta su ocijenila da bi predstojeći pregovori o izlasku Britanije iz Europske unije, njezina najvećeg trgovinskog partnera, mogli ići u smjeru drastičnog preustroja njihova odnosa, posebno u kontekstu njezinih izjava da ne želi zadržati izdvojene elemente članstva u EU.

Funta je u takvom ozračju u jednom trenutku prema dolaru skliznula 0,9 posto, na 1,2164 dolara, najnižu razinu od kraja listopada. Skliznula je i 1,1 posto prema euru, pa se njome trgovalo po 86,65 penija, što su njezine najniže razine prema euru od sredine studenoga.

"Najindikativnije je to da su komentari britanske premijerke preko vikenda potaknuli značajno slabljenje funte", opisao je raspoloženje na valutnim tržištima John Hardy, čelnik odjela valutne analize u banci Saxo.