SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FDI
 
FT: Srbija privukla 70% svih greenfield projekata na Zapadnom Balkanu
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 09.07.2019. - 17:44:43
LONDON – Zapadni Balkan je zabeležio 2018. godine najveći priliv grinfild stranih direktih investicija (SDI) u deceniji, od čak 9,36 milijardi dolara, pri čemu je lavovski deo, skoro šest milijardi, privukla najveća i najmnogoljudnija zemlja regiona – Srbija, piše portal fDi Intelligence, specijalizovani servis Financial Timesa.

Reč je o drugom najvećem prilivu greenfield stranih investicija na Zapadnom Balkanu od 2003. godine, od kada je ustanovljen servis fDi Markets za praćenje tih ulaganja, navodi se u tekstu.

Uprkos tome što je i dalje izvan Evropske unije, region je privukao 147 grinfild SDI projekata prošle godine, što je najveći broj u poslednjih šest godina, prema fDi Markets-u.

„Srbija, najveća država Zapadnog Balkana po teritoriji i broju stanovnika, predvodila je region 2018. godine sa rekordnih 5,98 milijardi dolara stranih ulaganja u 105 grinfild projekata", ističe se dalje.

U tekstu se podseća da je premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila na Forumu Zapadnog Balkana u organizaciji FT-a u junu ove godine, da je „Srbija u prvih pet meseci 2019. godine privukla 1,2 milijarde evra stranih direktnih investicija, što je za 17 procenata bolje nego u 2018".

„Mislim da je pred nama svetla budućnost jer nastavljamo sa strukturnim reformama", rekla je tada Brnabić.

I dok je Srbija imala najveći udeo (70 odsto) u ukupnim greenfield projektima na Zapadnom Balkanu u 2018.godini, udeo Bosne i Hercegovine je iznosio 11,6 odsto, pri čemu je privukla četiri grinfild projekta manje nego godinu dana ranije.

S druge strane, kako se konstatuje, Crna Gora se dobro pokazala, privukavši rekordnih 11 grinfild SDI projekata.

Prema najnovijim podacima fDi Markets-a, Severna Makedinija i Albanija su od juna 2018. do maja 2019. privukle 184,4 miliona i 809,9 miliona dolara grinfild investicija, respektivno, pri čemu su Makedonci ostvarili rast od 200 odsto, a Albanci od 80 procenata u poredenju sa istim periodom prethodne godine.

Uprkos tome što su zemlje Zapadnog Balkana privukle znatno manje grinfild SDI projekata od rivala u centralnoj, istočnoj i zapadnoj Evropi, rezultat tog regiona je veoma dobar imajući u vidu njegov udeo u globalnom BDP-u.

U analizi se navodi da je, i pored političkih tenzija koje su pogodile region od pada komunizma, nedavno došlo do pomaka ka većoj regionalnoj ekonomskoj integraciji i saradnji.