GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Frontalni rat u HDZ-u, Brkić ide na sve ili ništa

Frontalni rat u HDZ-u, Brkić ide na sve ili ništa
BORBA ZA VRH STRANKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.02.2020 / 08:11
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Rukavice su skinute. U HDZ-u je počeo otvoreni rat - tim je riječima nekoliko HDZ-ovaca jučer opisalo stanje u stranci nakon što je zamjenik šefa HDZ-a Milijan Brkić u nedjelju navečer na Novoj TV najavio svoju kandidaturu za potpredsjednika stranke.

Brkić je tom prilikom kazao i kako podržava opciju Mire Kovača i Ivana Penave. No, ono što je te večeri neke HDZ-ovce iznenadilo bilo je Brkićevo otvoreno i oštro prozivanje prvog čovjeka stranke Andreja Plenkovića, pogotovo stoga što se Brkić do sada obično suzdržavao od takvih javnih kritika.

Osim što mu je zamjerio nedostatak hrabrosti i odlučnosti u donošenju odluka, Brkić je istaknuo da je Plenković unutar stranke okružen ljudima koji nemaju legitimitet što se tiče stranačke baze te da je "stvorio i neki kult obožavanja vođe".

Pravi sukob zahuktao se, pak, jučer prilikom predaje kandidatura u središnjici stranke, kada se i Plenković ostavio svog dotadašnjeg diplomatskog rječnika, te žestoko uzvratio svom zamjeniku. U pomoć šefu HDZ-a priskočio je i glavni tajnik Gordan Jandroković koji je poručio kako će od sada "govoriti izravno sve ono što zna i što misli, a što će nekim ljudima biti vrlo neugodno".

Prljavi stranački veš počeo je tako curiti na sve strane, a u središtu HDZ-ovih obračuna našao se i HNS. Plenković je, naime, izjavio da je upravo Brkić taj koji je prvi, nakon izbora 2016. godine rekao da se ne ide u koaliciju s Mostom, nego odmah s HNS-om.

- Neka me demantira ako ne govorim istinu - poručio je Plenković svom zamjeniku, koji je odmah potom uzvratio da je on osobno bio protiv koalicije s Mostom i s HNS-om te da je bio za HSS čije je potpise i skupljao...

- Čini mi se da Brkić sada ide na sve ili ništa, ionako nema što izgubiti. Ne bude li prošao na unutarstranačkim izborima, to je završena priča - kazao je jedan HDZ-ovac, komentirajući Brkićeve otvorene prozivke na račun Plenkovića. Kaže kako ga nakon svega ne čudi ni Plenkovićev oštar ton.

- I Plenkoviću je već dosta toga da mu se nameće HNS koji je, zapravo, Brkić zagovarao. Pa, i Davor Ivo Stier je to još ljetos izjavio u intervjuu Jutarnjem listu - kazao je kako je Brkić od početka zagovarao koaliciju s HNS-om, još 2016., s čime se on nije slagao - kazao je Jutarnjem listu sugovornik blizak Plenkovićevom timu.

Oni bliži Kovačevu timu ističu kako je platforma za promjene jasna, da je oni koji to žele mogu podržati te da će članovi na kraju izabrati.

U stranci se, inače, dugo nagađalo oko toga kome bi se Milijan Brkić mogao priključiti kad je riječ o unutarstranačkoj bitci. Neki članovi stranke, pogotovo oni bliski Plenkovićevu krugu, smatrali su kako bi se on ipak mogao prikloniti šefu stranke s obzirom na Brkićeve loše odnose s Davorom Ivom Stierom, a dio ih je bio uvjeren da će on biti uz "alternativu za promjene" predvođenu Kovačem, iako ih možda neće otvoreno podržavati.

- S obzirom na to da Brkić i Stier nikako ne pripadaju istom društvu, mislio sam da će Brkić oko toga više kalkulirati, te da se neće izjašnjavati oko potpore. Mislim da bi mu to bila mudrija opcija. Ali očito je drugačije procijenio - kazao je jedan od sugovornika koji dobro poznaje Brkića, dodajući da se slaže sa svim ostalim što je Brkić kazao o Plenkoviću.

- Mislim da je Plenković pogriješio što je išao stvarati neki svoj tim, jer se tako samo stvaraju podjele. Mogu razumjeti da je Plenković htio da Predsjedništvo bude njegovo te da na taj način zavlada strankom, ali to se tako ne radi. Na kraju će mu se dogoditi da mu dobar dio tima neće ući u Predsjedništvo i opet će doći do tenzija i natezanja - procjenjuje jedan od naših sugovornika. Neki izvori iz stranke, bliski Brkiću, kažu kako je on, zapravo, od početka bio uključen u dogovore HDZ-ova tima za promjene.

Navodno se u tom timu ozbiljno razmišljalo o tome da im se Brkić javno pridruži još na tiskovnoj konferenciji u Društvu hrvatskih književnika kada su Kovač, Penava i Stier najavili svoje kandidature, ali se od te varijante odustalo. Na kraju je, kažu, odlučeno da im se on priključiti u kasnijoj fazi, što se, ako je suditi po Brkićevim zadnjim potezima, i obistinilo. U HDZ-u se sada nagađa tko bi se još mogao priključiti Kovačevom timu, a neki ističu kako je vrlo moguće da im se priključe neki od HDZ-ovaca koji su zadnjih dana također istaknuli kandidature. Riječ je o šefu splitskog HDZ-a Petru Škoriću, bivšem ministru Tomislavu Tolušiću, te bivšem vijećniku u zagrebačkoj Skupštini Ivanu Kujundžiću...

- Mislim da su svi oni puno bliži opciji Kovač-Penava-Stier negoli Plenkoviću - smatra jedan istaknuti HDZ-ovac. Kaže kako je uvjeren da će biti još iznenađenja, ali ističe i da je ono što se sada zbiva u HDZ-u jako loše.

- Došlo je do podjela, stvorila su se dva bloka i bojim se da to sve skupa neće dobro završiti. Već sada se vodi otvoreni rat, kritike i prozivke pršte na sve strane, a pitanje je što nas sve čeka u sljedećih mjesec i pol dana. Kako god završili unutarstranački izbori, mislim da će se poslije teško ostvariti bilo kakva suradnja i da ćemo teško nastaviti zajedno, a čekaju nas parlamentarni izbori - kazao je jedan od naših sugovornika.

Doznajemo i da se na terenu, kako kaže dio HDZ-ovaca, ne igraju korektne i fer igre. Izvori bliski HDZ-ovu timu za promjene kažu kako su brojni pritisci na članove da ne daju potporu Kovačevu timu te da se neke od njih ne poziva na stranačke obljetnice koje ovih dana obilazi šef stranke Andrej Plenković.

- Na neke obljetnice se Kovača i ekipu ne poziva, a tamo gdje ih se pozove, ne pozdravljaju ih - kazao je jedan HDZ-ovac.

Inače, jučer poslijepodne su obrasce za prijavu kandidatura u središnjici potpisali i Kovač, Stier te Penava. Istaknuli se kako HDZ sada treba resetirati, rekonstruirati i vratiti članstvu te da ne može biti u interesu HDZ-a da izgubi još jedne izbore.

- Kad mi pobijedimo, neće više biti faraona ili Josipa Broza Tita, u HDZ-u neće biti kulta ličnosti - poručio je jučer Kovač.

Tagovi: Milijan Brkić, HDZ, izbori u HDZ-u, Andrej Plenković, Davor Ivo Stier, Miro Kovač, Hrvatska narodna stranka
PROČITAJ I OVO
Plenković osvanuo na TikToku
DRUŠTVENE MREŽE
Plenković osvanuo na TikToku
ZAGREB - Andrej Plenković je u jeku kampanje otvorio profil na još jednoj društvenoj mreži, a riječ je o TikToku.
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
LISTE
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
ZAGREB - Izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu tijekom dana predao je i SDP odnosno njihova koalicija Rijeke pravde.
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
UHIĆENJA
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
ZAGREB - Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv četiri osobe i jedne tvrtke zbog tri subvencijske prijevare i krivotvorenja isprava.
Umirovljenici razočarani: Dobili manji dodatak od očekivanog
RAZOČARANI
Umirovljenici razočarani: Dobili manji dodatak od očekivanog
ZAGREB - Umirovljenici su u srijedu dobili još jedan Vladin dodatak, ali umjesto veselja, neugodno ih je iznenadio manji iznos od onoga koji su očekivali.
Snažan potres u Italiji, osjetio se i u Hrvatskoj
PODRHTAVANJE TLA
Snažan potres u Italiji, osjetio se i u Hrvatskoj
ZAGREB - Prema prvim podacima, potres se dogodio 13 kilometara od grada Tolmezza, a osjetio se i u susjednim zemljama, uključujući Sloveniju i dio Hrvatske.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE