SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
DEFICIT
 
Francuska prekršila obećanje o proračunskom deficitu, hladne poruke iz EU
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 11.09.2014. - 08:58:18
PARIZ - Francuska je u srijedu izvijestila kako zbog slabosti gospodarstva neće uspjeti smanjiti proračunski deficit ispod 3 posto bruto domaćeg proizvoda u zadanom roku, a njezino ponovno kršenje obećanja naišlo je na hladan prijem u Europskoj Uniji.
Francuski ministar financija Michel Sapin kazao je kako će proračunski deficit u ovoj godini iznositi oko 4,4 posto BDP-a, iduće godine 4,3 posto i da neće biti ispod 3 posto prije 2017. godine.

Prema dogovoru s EU-om u Proceduri proračunskog deficita (EDP), Francuska je trebala srezati budžetski manjak na maastrichtskim kriterijima dozvoljenih 3 posto BDP-a u 2015. godini.

Kršenje dogovora Sapin je objasnio sporim rastom francuskog gospodarstva, što odražava, kaže, ekonomsku realnost u Europi. Zbog toga je vlada smanjila procjene rasta drugog po veličini gospodarstva eurozone u ovoj godini s 0,7 na 0,4 posto, a u idućoj s 1,7 na 1 posto.

Pritom je vlada ostala pri svom planu o proračunskim uštedama u ovoj godini od 21 milijardu eura i neće povećavati poreze iduće godine, kazao je Sapin. Također, do 2017. će javnu potrošnju srezati za 50 milijardi eura.

Premda neće ispuniti cilj o deficitu od 3 posto BDP-a u dogovorenom roku, Francuska neće tražiti promjenu pravila Europske unije, ali želi da se uzmu u obzir smanjene procjene gospodarskog rasta i inflacije u ovoj i idućoj godini, kazao je Sapin.

Njegove poruke naišle su na hladan odgovor partnera iz Unije. Njemačka, najčvršća zagovornica poštivanja pravila EU-a, poručila je da očekuje da se sve članice pridržavaju pravila.

„Što se primjenjuje na Njemačku, primjenjuje se na druge zemlje Europe", kazala je u srijedu njemačka kancelarka Angela Merkel.

Dodala je da je Europska komisija u pravu kada održava pritisak na donošenje čvrstih proračuna i provođenje reformi.

Nakon što je Francuska priznala da neće u zadanom roku postići cilj o deficitu od 3 posto BDP-a, reagirala je i Europska komisija.

„Očito je da to nije u skladu s preporukama koje su ministri financija EU-a donijeli u lipnju 2013. godine", poručio je glasnogovornik Europske komisije Simon O'Connor u priopćenju.

Dodao je kako proračunska pravila iz Sporazuma o stabilnosti i rastu dozvoljavaju reviziju rokova za smanjenje deficita u određenim okolnostima, kako što je sporiji rast gospodarstva nego što se procjenjivalo ili ako država poduzima učinkovite mjere za smanjenje deficita.

„Komisija će na jesen razmotriti jesu li takve učinkovite mjere poduzete u 2014., pri čemu će se posebno fokusirati jesu li postignute tražene strukturne prilagodbe", zaključio je O'Connor.