GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fortenova odgovorila sindikatima: U Ledu u tijeku pregovori o novom Kolektivnom ugovoru

Fortenova odgovorila sindikatima: U Ledu u tijeku pregovori o novom Kolektivnom ugovoru
ODGOVOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.01.2020 / 15:11
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Nakon što je Nezavisni sindikat poduzeća Ledo u utorak izrazio protivljenje najavljenim otkazima u tom trgovačkom društvu, oglasila se Fortenova.
Fortenova odgovorila na prozivke sindikata zbog najavljenih otkaza u Ledu

"U ovom trenutku u Ledu su u tijeku pregovori o novom Kolektivnom ugovoru, dok je sama kompanija, u skladu sa Zakonom o radu, provela savjetovanje s Radničkim vijećem te priprema izmjene organizacije i sistematizaciju radnih mjesta, pa priopćenje sindikata možemo promatrati i u tome svjetlu.
Ledo je kompanija koja je, nakon bankrota Agrokor koncerna, uspješno prebrodila niz velikih poslovnih izazova i koja u ovom trenutku stremi ka preobrazbi u snažnu, jedinstvenu organizaciju koja će agilno i odgovorno nastaviti jačati svoje tržišne udjele. Taj proces transformacije u svim se aspektima provodi u skladu s naboljom poslovnom praksom i u skladu sa zakonom, o čemu je informirano i Radničko vijeće.
Za uspješnu provedbu procesa transformacije i promjene poslovnih procesa, dobro informirani i uključeni zaposlenici su presudni te će Uprava kao i dosad sa zaposlenicima nastaviti komunicirati direktno", odgovorila je Fortenova za N1 na priopćenje Nezavisnog sindikata poduzeća Ledo.
Podsjetimo, prema upozorenju sindikata, postoji bojazan radnika i sindikata da se većem broju radnika planira otkazati ugovor o radu, a u pripremi je, navodno, nekoliko 'valova' otkaza.
"Uprava trgovačkog društva Ledo d.o.o. obratila se nekoliko dana prije Božića radničkom vijeću, a dan prije Badnjaka i svim radnicima putem e-maila s informacijom da se u Ledu planira restrukturiranje unutar kojega se očekuje da će biti viška radnika.
Radničko vijeće i sindikati unutar kompanije izrazili su svoje protivljenje što je ta informacija dostavljena radnicima uoči Božića. Protive se i najavi gašenja pojedinih radnih mjesta, kao i donošenju takve odluke bez predstavnika radnika i sindikata", navedeno je u priopćenju.
Sindikatu je najava o višku radnika u Ledu u najmanju ruku čudna budući da se radi o trgovačkom društvu koje generira veliku dobit i koje je perjanica Fortenove grupe d.d. Ističu kako su iznenađeni najavom otkaza u tako uspješnoj kompaniji, gdje se bez savjetovanja s radnicima i sindikatima donose odluke koja radna mjesta treba ukinuti i koji bi radnici trebali dobiti otkaz.
Sindikat navodi da se Uprava kompanije nije odazvala na sjednicu radničkog vijeća kojoj je tema bila restrukturiranje i otkazi.
Odmah nakon saznanja za planirani višak radnika u Ledu, sindikati su zatražili hitan sastanak s glavnim izvršnim direktorom Fortenova grupe d.d. Fabrisom Peruškom, no predloženo im je da se taj sastanak održi tek sredinom siječnja.
Sindikati traže taj sastanak radi pribavljanja dodatnih informacija, ali i ukazivanja na pogreške u provedbi restrukturiranja kompanije, te pronalaska mogućeg modela kojim bi se omogućio rast kompanije uz očuvanje postojećih radnih mjesta.
Uz Nezavisni sindikat poduzeća Ledo u kompaniji djeluje još i Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske, koji se također protivi otpuštanju radnika.
Tagovi: Fortenova grupa, Ledo
PROČITAJ I OVO
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
DOGOVOR
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
FRANKFURT - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa i sindikat Verdi danas su nakon trodnevnog posredovanja, koje je uslijedilo nakon višetjednih pregovora, postigli dogovor o kolektivnom ugovoru za oko 25.000 zaposlenih u zračnoj luci, koji uključuje i povećanje plaća.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE