SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POTONUĆE
 
Forinta potonula rekordno nisko prema euru
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 04.01.2012. - 16:14:00
Zadnja izmjena: 04.01.2012. - 20:54:25
LONDON - Euro je u srijedu oslabio prema dolaru na međunarodnim tržištima, slijedom aukcije njemačkih obveznica koja je naišla na prigušenu ali dostatnu potražnju, a čini se osjetljivim na daljnje prodaje zbog zabrinutosti ulagača vezanih uz sposobnost država da privuku financijere.
Euro je tako prema dolaru tijekom dana oslabio 0,5 posto i njime se trgovalo po 1,2981 dolara, što je nedaleko najniže razine u danu od 1,2976 dolara. Prema jenu je oslabio 0,4 posto, na 99,62 jena, zadržavši se iznad najniže razine u posljednjem desetljeću od 98,71 jena, na koju se spustio u ponedjeljak u slaboj blagdanskoj trgovini.

Dolar je bio na manjem dobitku prema jenu, ojačavši na 76,69 jena, što je nedaleko rekordno niskih 75,311 jena, na koliko se spustio u drugoj polovini listopada prošle godine.

Po mišljenju mnogih analitičara, današnja aukcija njemačkih obveznica s rokom dospijeća od 10 godina nije previše impresionirala tržišta, premda se pokazala boljom od slične aukcije održane u studenome, koja je potaknula bojazni o širenju dužničke krize eurozone na njezino najjače gospodarstvo.

Nova prilika za ispitivanje interesa ulagača za kupnjom državnog duga članica eurozone bit će već sutra na aukciji francuskog duga, te na aukcijama španjolskih i talijanskih dužničkih papira, najavljenima za idući tjedan.

"Sve u svemu, aukcija je blago razočarala, tako da je manja sklonost riziku bila posljedična reakcija. Sada tržišta čekaju za sutra najavljenu francusku aukciju", kazao je Niels Christensen, valutni strateg u banci Nordea.

Za današnje slabljenje eura, po mišljenju nekih analitičara, dijelom su odgovorne dobitonosne prodaje na koje su se ulagači odlučili nakon što je euro dan ranije dosegnuo najvišu razinu u tjedan dana od 1,3077 dolara.

Gospodarski pokazatelji iz eurozone također su odvraćali ulagače od rizičnijih valuta. Novi niz indeksa menadžera nabave (PMI) upućuje na zaključak da je regija na sigurnom putu u umjerenu recesiju, premda je ukupni PMI bio nešto bolji no što se očekivalo.

Odvojeno, mađarska forinta u srijedu je zabilježila novu rekordno nisku razinu prema euru, pogođena neizvjesnostima glede dogovora novog paketa pomoći s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i zabrinutostima u vezi gospodarske politike koju vodi vlada u Budimpešti. Euro je tako oko podneva ojačao na 319,88 forinti, premašivši raniju rekordnu vrijednost od 317 forinti, zabilježenu prije dva mjeseca. Razgovori s MMF-om trebali bi se, nakon prijevremenog prekida u prosincu, ponovno nastaviti idući tjedan u Washingtonu.