DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
MEDIJI
 
Forbes: Putin najutjecajnija figura na svjetskom tržištu nafte i plina
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 19.07.2012. - 11:20:47
NEW YORK - Američki list Forbes proglasio je predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina za najutjecajniju figuru na svjetskom tržištu nafte i plina.
Gazprom je, prema Forbesu, druga najveća plinska kompanija svijeta. Eksperti ipak upozoravaju da rastuća konkurencija na tržištu "plavog goriva" može ozbiljno poljuljati pozicije ruskog plinskog monopolista i da Gazprom mora ozbiljno promijeniti svoju marketinšku politiku.

Prva i najveća plinska kompanija, prema Forbesu, jest saudijski Saudi Aramco, ali je Putin ipak prva figura na plinskom tržištu jer je osim Gazproma na listi najvećih kopanija i Rosneft - na 15. mjestu.

Rusija je dominantni faktor na svjetskom tržištu nafte i plina, a Putin kao čovjek koji se nalazi na čelu zemlje zaslužuje posebnu pažnju - smatraju eksperti.

Mnogi ocjenjuju da je veliku ulogu prilikom izbora odigrala karizma ruskog predsjednika, jer su se na naftnom i plinskm olimpu mogli naći i emir Katara i kralj Saudijske Arabije. U Rusiji ipak smatraju da isporučitelji nafte i plina trebaju misliti ne o sadašnjem statusu nego o tome kako da sačuvaju pozicije na svjetskom energetskom tržištu. Eksperti ističu naglo jačanje konkurencije upravo u segmentu "plavog goriva".

Tržište se mijenja, neki eksperti govore čak o revoluciji plina iz škriljaca. Istina, za sada se on ne proizvodi u tako velikoj količini, a cijena proizvodnje je visoka.