SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ANALITIČARI
 
Fitch: Pozicija Hong Konga u svjetskim financijama netaknuta
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 12.12.2019. - 17:41:31
HONG KONG – Pozicija Hong Konga u globalnim financijama je netaknuta usprkos nedavnim nemirima, navodi se današnjem u izvještaju rejting agencije Fitch.

„Do sada malo što ukazuje na to da su socijalni nemiri u Hong Kongu negativno utjecali na njegovu ulogu globalnog financijskog centra, čak i u vrijeme žestokih kratkoročnih ekonomskih pritisaka“, navodi se u izvještaju objavljenom na portalu bonitetne agencije, prenosi kineska agencija Xinhua.

Fitch je dodao da niz podataka, uključujući one o prikupljanju kapitala na tržištu akcija i držištu duga, o depozitima bankarskog sektora, registraciji preduzeća i vizama za zapošljavanje pokazuju ne postoje znaci slabljenja pozicije Hong Konga.

„Nedavno listanje Alibabe na Hongkonškoj burzi naglašava ulogu Hong Konga kao vodećeg primorskog financijskog centra za kineske kompanije“, poručuje rejting agencija.

Ipak, Fitch napominje da nastavak previranja potkopava percepiranje Hong Konga kao stabilnog međunarodnog poslovnog centra i predviđa da će se ekonomija te specijalne administrativne jedinice Narodne Republike Kine ove godine smanjiti za 1,5 posto, pri čemu su najteže pogođeni sektori – turizam, maloprodaja, hotelijerstvo i zračni promet.