SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PRIJEDLOG
 
Finska predlaže EU-u da prekine uvoz brazilskih namirnica zbog požara u Amazoniji
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 14.09.2019. - 07:54:29
HELSINKI - Finski ministar financija Mika Lintila rekao je u petak da bi Europska unija trebala obustaviti uvoz govedine iz Brazila te razmotriti suspenziju uvoza soje kako bi izvršila pritisak na brazilsku vladu da se odlučnije bori s požarima u Amazoniji.

Finska, koja trenutačno predsjeda Vijećem EU-a, zatražila je od država članica da "obustave uvoz govedine iz Brazila", rekao je Lintilla novinarima u Helsinkiju, prenosi Reuters.

Dodao je da razmišlja uputiti takav zahtjev i kada je riječ o uvozu soje u cilju "jačanja pritiska, kako bi brazilska vlada učinila nešto u vezi šumskih požara".
Brazil je izložen mnogobrojnim međunarodnim kritikama zbog desetaka tisuća šumskih požara u Amazoniji ove godine.
Francuska i Irska zaprijetile su da će blokirati sporazum o slobodnoj trgovini između EU-a i zemalja Mercosura (Brazil, Argentina, Urugvaj i Paragvaj) ne bude li Brazil štitio Amazoniju.

Najrazvijenije države svijeta (G7) ponudile su Brazilu pomoć u iznosu od 20 milijuna američkih dolara za gašenje požara strahujući od štetnih posljedica za klimu.
Neki u Brazilu to su dočekali sa zahvalnošću, no drugi su protumačili kao simbol kolonijalizma koji Brazilu oduzima pravo da suvereno upravlja svojom zemljom.
Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro kazao je da se požari "ne mogu koristiti kao izgovor" za sankcije. No zbog pritiska je ipak u gašenje požara poslao i vojsku.

Po posljednjim službenim podacima, od siječnja 2019. na području Amazonije zabilježena su čak 78.383 požara, što je rekordan broj od 2013. otkad se o tome vodi evidencija.

Stručnjaci kažu da su požari posljedica krčenja šuma, uz otegotnu okolnost velike suše koja će se nastaviti i tijekom rujna.

Sedam amazonskih zemalja, koje su se prošli tjedan sastale u Kolumbiji, dogovorile su da će povećati suradnju protiv uzroka deforestacije kao što su ilegalno rudarstvo i poljoprivreda odnosno uzgoj goveda i GM soje.

Sporazum potpisan na summitu također uključuje informacijsku mrežu u svrhu sprečavanja katastrofa, povećano satelitsko praćenje deforestacije, promicanje istraživanja i obrazovanja i povećanje sudjelovanja autohtonog stanovništva u svrhu poticanja održivog korištenja prašume, rekao je kolumbijski predsjednik Ivan Duque.