SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FESTIVALI
 
Festival "Uhvati film" na Rabu posvećen osobama s invaliditetom
Autor/izvor: Krešimir Butković
Datum objave: 23.05.2014. - 19:46:08
RAB - U dvorani Udruge za djecu i mlade ''Kocka'' započeo je hvalevrijedan festival ''Uhvati film''.
Trebao je tako 22. svibnja biti poučan dan za sve koji su se htjeli bolje upoznati s tematikom o životu osoba s invaliditetom. Naime, u organizaciji ''Kocke'' i Spirita iz Rijeke započela je festivalska turneja kojom se želi prikazivanjem odličnih, zabavnih pa i poučnih dokumentarnih filmova probuditi svijest u ljudi o životu i problemima s kojima se suočavaju osobe s invaliditetom od arhitektonskih barijera (na koje smo već naišli na pločniku kraj parka kod hotela Tamaris) pa do diskriminacije u društvu i položaju OSI-a koji je sve nego zavidan. U večeri projekcije imali smo priliku vidjeti nekoliko potresnih i iznimno poučnih dokumentaraca koji su nas sve jako dojmili.

Vrijednost ovog festivala je u tome što je on interaktivan tako da su gledatelji mogli sudjelovati u diskusiji i iznositi svoje dojmove o viđenom ili proživljenom u vlastitom životu. Iznesena su mnoga potresna svjedočanstva roditelja djece s nekim od oblika invaliditeta. Nažalost, svi sudionici festivala sa žaljenjem su zaključili da su ovdje nazočili samo oni koji su direktno vezani za ovu problematiku. Iako su bili pozvani izostao je dolazak političara i onih koji izravno svojom funkcijom mogu utjecati na položaj OSI-a na našem otoku.

Rapski list je već nekoliko puta upozoravao na ključne točke koje su neprilagođene za kretanje u kolicima. Nažalost, do sada još ništa nije promijenjeno. Kao otok koji se diči senzibilitetom spram OSI-a svi ćemo imati priliku da popravimo ovaj propust i u većem broju nazočimo novoj projekciji o kojoj ćemo pravovremeno izvijestiti. Turneja se nastavlja u Čakovcu i Bjelovaru idućeg tjedna. Napomenimo i to da će žiri izabrati najbolje filmove koji nisu patetični, one koji nude originalnost i pozitivan pristup.