DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
UPOZORENJA
 
FBI upozorava: Moguća velika globalna pljačka bankomata
Autor/izvor: SEEbiz / Bug.hr
Datum objave: 17.08.2018. - 09:32:03
NEW YORK - Iz FBI-ja je nedavno prema američkim bankama stiglo prilično dramatično upozorenje. Naime, ova je agencija doznala kako izvjesna skupina računalnih kriminalaca planira uskoro napasti velik broj bankomata u cijelome svijetu i tako u kratkom roku opljačkati milijune dolara.

Za cijelu operaciju doznalo se jer je nekolicina banaka u svijetu bila izložena hakerskim napadima kojima je cilj bio instalirati malware u njihove sustave, te učiniti bankomate ranjivima. To bi napadačima omogućilo neograničene isplate s bankomata korištenjem kloniranih kreditnih kartica.

Ranjivosti bankovnih sustava pripomogla je i činjenica da je manji indijski izdavatelj kreditnih kartica Cosmos nedavno pretrpio napad u kojem su ukradeni podaci o karticama. Ova je krađa podataka dovela i do krađe oko 13,5 milijuna dolara u oko 12 tisuća transakcija s 25 bankomata u svijetu početkom ovoga tjedna.

Iz ovih razloga FBI očekuje kako bi se veliki globalni napad na bankomate mogao dogoditi uskoro, i to simultano u cijelome svijetu. Dodatno, kako bi se smanjila mogućnost brze reakcije banaka, ovakvi se napadi obično izvršavaju tijekom vikenda. FBI je stoga u svojem priopćenju, kojeg se domogao sigurnosni stručnjak Brian Krebs, dodatno upozorio banke na određene sigurnosne procedure i aktivnosti koje bi trebale biti na snazi kako bi se spriječila mogućnost ove vrste napada na bankomate.