SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
UPOZORENJA
 
FBI: Pametni televizori nisu baš sigurni
Autor/izvor: SEEbiz / tportal
Datum objave: 02.12.2019. - 10:35:52
ZAGREB - Za razliku od običnih, pametni televizori povezani su s internetom, što znači kako su izloženi sličnim sigurnosnim rizicima kao računala i pametni telefoni.

Na žalost, proizvođačima tih uređaja sigurnost često nije na prvom mjestu. Evo na što su upozorili iz američke agencije FBI.

Osim što proizvođači i razvojni programeri mogu, koristeći ugrađeni mikrofon i kameru, prisluškivati što govorite i pratiti što radite, vaš pametni televizor može omogućiti pristup vašem internetskom preusmjerivaču (routeru).

Napadi i preuzimanja kontrole nad pametnim televizorima zasad su rijetki, ali su prisutni. Nedavno smo imali prilike vidjeti kako je moguće upasti u Googleov Chromecast i zlorabiti ga za prikaz video zapisa tisućama gledatelja, piše Tportal.

U američkoj obavještajnoj agenciji CIA-i razvili su više načina kako neovlašteno preuzeti kontrolu nad pametnim televizorom, što im je potom netko ukrao i objavio na WIkiLeaksu.

Pošto svaki pametni televizor dolazi s vlastitim softverom, često se može dogoditi da vaš uređaj neće dobiti redovne, pa ni pravodobne sigurnosne nadogradnje.

Također, vaš pametni televizor prikuplja prilično veliku količinu podataka o vama. Problem je toliko narastao da je proizvođač televizora Vizio morao platiti globu od 2,2 milijuna američkih dolara nakon što je uhvaćen u potajnom prikupljanju podataka.

Ako ne koristite kameru vašeg televizora prelijepite ju crnom trakom, savjetuju u FBI-ju. Redovno nadograđujte softver i pomno pročitajte politiku zaštite privatnosti kako bi bili svjesni što sve može, piše Tech Crunch.