SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
LAUREAT
 
Faruk Šehić: Pomogla mi je prašina koja se podigla oko Sidrana
Autor/izvor: SEEbiz / Nezavisne novine
Datum objave: 11.09.2012. - 11:28:18
SARAJEVO - Medijska prašina, koja je pokrenuta iz jednih sarajevskih dnevnih novina, je korisna za moju knjigu i samu nagradu, koja je samim tim dobila još više na cijeni, kaže za "Nezavisne" Faruk Šehić, književnik i novinar, ovogodišnji dobitnik regionalne književne nagrade "Meša Selimović" za roman "Knjiga o Uni".
Komentarišući napise pojedinih medija, uoči dodjele nagrada ovog vikenda u okviru 12. međunarodnih književnih susreta "Cum grano salis" održanih u Tuzli, da je skandalozno to što se u konkurenciji nije našla knjiga Abdulaha Sidrana, Šehić kaže da to ne utiče na njega, niti nagradu.

"Čim neko očajnički želi da je dobije, a pritom ne birajući sredstva i načine, mislim da sasvim jasno govori o vrijednosti nagrade. Žiri je bio koncipiran tako da ne može podleći bilo kakvim pritiscima. Pretpostavljam da ima raznih nivoa tog 'skandala'. Ne da se osjećam uvrijeđeno, ali način na koji je on 'izveden' je, recimo, jako problematičan", ističe on.

Dodaje da je tim njegova knjiga samo na dobitku, te da je i prije nagrade njen prvi tiraž rasprodat, a priča je i o tome kako je "potući" konkurente kao što su Svetislav Basara, Slobodan Tišma, Ivica Đikan i Zoran Ferić.

"Veliko je zadovoljstvo dobiti nagradu koja nosi ime našeg velikog pisca, a u konkurenciji koja je bila izuzetno jaka i uz respektabilan žiri. To je jedna velika satisfakcija za pisca. Bio bih neiskren kada bih rekao da je nisam očekivao kada sam već ušao u finale. Očekivao sam kao i svaki drugi živ čovjek; ako si već ušao u konkurenciju, onda se i nadaš nagradi. Takođe, u istom trenutku si svjestan da je i ne moraš dobiti. Da je dobio bilo ko od četvorice pisaca koji su bili nominovani za nagradu to bi bilo sasvim legalno i validno i ne bi umanjilo uspjeh moje knjige", zaključuje.