SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
HIT NA BURZI
 
Fantastična 2014. za turističke dionice na Zagrebačkoj burzi
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
Datum objave: 01.01.2015. - 20:19:00
Zadnja izmjena: 01.01.2015. - 20:21:00
ANALIZA - Ako je vjerovati valuacijama turističkih kompanija na Zagrebačkoj burzi, hrvatski turizam prošle je godine napravio krupni korak naporijed.

Dionice iz ovog sektora bile su, naime, pravi hit na Zagrebačkoj burzi. Ništa čudno stoga što je upravo Valamar Riviera izabrana za dionicu godine.

Interes investitora potaknula je konsolidacija u sektoru, ali i sve bolji poslovni rezultati. Generalni je zaključak kako je ovogodišnja sezona bila vrlo izazovna za turističke kompanije. No, rezultati najvećih domaćih turističkih kompanija ipak sugeriranju kako u ovom sektoru postoji još rezervi.

Sektorski indeks CROBEXturist prošle je godine uzletio fantastičnih 79,1 posto i zaključio na 2.068,44 boda. Kad to usporedimo s godišnjim padom CROBEX-a od 2,7 posto, dobijemo nešto jasniju sliku o popularnosti turističkog sektora kod domaćih investitora. Rastao je i promet pa je tako jedna od dionica iz ovog sektora, Valamar Riviera (ZSE:RIVP-R-A), našla mjesto i među deset najtrgovanijih izdanja burze, a rast prosječnog prometa bilježe i Arenaturist (ZSE:ARNT-R-A), Plava laguna (ZSE:PLAG-R-A) i Turisthotel (ZSE:TUHO-R-A)  a sva četiri izdanja bilježe visok rast vrijednosti.

Među ovom četvorkom najveći rast, 75,8 posto, bilježi Arenaturist, koji je godinu zaključio na razini od 320,03 kune. To se može zahvaliti odličnim poslovnim rezultatima. Uz podjednak broj noćenja u prvih devet mjeseci prošle godine, zabilježio je rast prihoda od prodaje za 6,6% na 303,6 milijuna kuna. Zbog loših vremenskih prilika je došlo do neznatnog pada broja noćenja u kampovima koji je nadomješten povećanim brojem noćenja u hotelima i apartmanima, unatoč tome što je hotel Belvedere bio zatvoren prvih 6 mjeseca. Kompanija je ostvarila EBITDA od 114m HRK (8,1%) te neto dobit od 62m HRK (16,4%).

Zadarski Turisthotel (ZSE:TUHO-R-A) ove godine bilježi uzlet cijene od 67,6 posto, na 2.480 kuna. To također možemo pripisati odličnim rezultatima, ali i isplaćenoj dividendi od 68 kuna po dionici. Turisthotel je u prvih devet mjeseci prošle godine ostvario rast prihoda od prodaje za 1,5% na 176,9m HRK, uz smanjenje poslovnih rashoda za 4,7%, najviše zbog smanjenja troškova sirovina i materijala (-22,8%). Posljedično je EBITDA porasla za 11% na 96m HRK te je dala EBITDA maržu od 54% (u isto vrijeme lani je iznosila 49%).

Preuzimanje Istraturista podiglo je interes investitora za dionicama Plave lagune (ZSE:PLAG-R-A) koje bilježe skok cijene od 66,7 posto, na 4.100 kuna. Zanimljivo je vidjeti valuacije pri preuzimanjima u tirstičkom sekotoru koje su nedavno izradili analitičara iCapitala. Najkonstantnija multipla je P/B koja je bila najniža prilikom preuzimanja Jadranke (0,4x), dok je najviša prilikom trenutnog preuzimanja Istraturista (1,2x). Vrijednosti za ostala poduzeća su se kretale između 0,8x i 1,1x. Najveći EV/EBITDA je zabilježen prilikom preuzimanja poduzeća Dubrovnik - Babin Kuk (12,0x), dok odmah zatim slijedi trenutno preuzimanje Istraturista s 10,3x. Isti je zaključak i pogleda li se EV/S, dok je najviša cjenovna premija zabilježena kod Maistre (49,7%) te trenutno kod Istraturista (48,7%), iako treba uzeti u obzir da se Istraturistom na burzi ne trguje još od kraja lipnja 2013.

Valamar Riviera (ZSE:RIVP-R-A) bilježi godišnji rast od 52,8 posto, na 19,87 kuna, no prometom a i konstantnim "puštanjem" pozitivnih informaciji apsolutno je prvo ime ne samo turističkog sektora nego i tržišta kapitala u cjelini. Valamar Riviera je rezultat spajanja kompanija Riviera Adria, Valamar Adria holding te Valamar grupa (provedeno krajem rujna). Neki od razloga spajanja navedeni u prezentaciji su racionalizacija troškove strukture kroz ukidanje holding organizacije, privlačenje interesa institucionalnih investitora u visoko likvidnu dionicu, stvaranje transparentnijeg i jednostavnijeg sustava korporativnog upravljanja te unapređenje mogućnosti financiranja putem bankarskog sektora i tržišta kapitala.Udio visokokategoriziranih (4 i 5 zvjezdica) u ukupnim smještajnim jedinicama Valamara je od 2012. do sada povećan s 13% na 25%, a daljnja ulaganja se planiraju i u 2015, pri čemu se najveća pojedinačna vrijednost odnosi na otok Sv. Nikola u Poreču.

Sasvim je posebna priča oko Hotela Maestral (ZSE:HMST-R-A) koji je cijele godine predmet privatizacijskih spekulacija koje se još nisu realizirale. No, i te spekulacije bile su dovoljne da cijena dionica lani bude gotovo utrostručena. Krajem 2013. dionice su vrijedile 115,01 kunu, a zadnjeg dana 2014. cijena je uzletjela na 324,87 kuna. Prije desetak dana objavljeno je kako je primljeno sedam pisama namjere za privatizaciju 68,25 posto državnog udjela u Hotelima Maestral pa se može očekivati da će u prvom kvartalu ove godine kompanija napokon dobiti novog vlasnika.

Slična je priča i s Hotelom Imperial (ZSE:HIMR-R-A) koji je godinu zaključio na 496,97 kuna, što je više od udvostručenog rasta u odnosu na kraj 2013.

Od važnijih vijesti iz ovog sektora u prošloj godini valja izdvojiti da je rovinjska Maistra (ZSE:MAIS-R-A) kupila od Atlantske plovidbe 386.419 dionica Grand Hotela Imperiala, stekavši tako vlasnički udjel od 81,6 posto u tom dubrovačkom hotelu,