GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Evo koga građani žele vidjeti na čelu HDZ-a

Evo koga građani žele vidjeti na čelu HDZ-a
ISTRAŽIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.02.2020 / 08:04
Autor: SEEbiz
ZAGREB - RTL u suradnji s Promocijom plus donosi rezultate istraživanja o preferencijama kandidata za predsjednika HDZ-a.

Rezultati istraživanja koje donosi RTL pokazuju da ispitanici žele da Andrej Plenković ostane na čelu HDZ-a i u drugom mandatu
Iako je još neizvjesno tko će se sve u utrku jer prikupljanje potpisa za kandidaturu kreće za tri dana, Andrej Plenković u skupnom pregledu, dakle u općoj populaciji, najbolje stoji. 42,5 posto ispitanika želi da ostane predsjednik HDZ-a.
Miru Kovača, bivšeg šefa diplomacije bira 17,6 posto ispitanika. Bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, koji se očito još lomi oko kandidature, na toj poziciji ponovno želi vidjeti 8,7 posto ispitanika.

Da se ne mogu odlučiti, poručuje oko 5 posto ispitanika, a više od četvrtine građana je za unutarstranačke izbore u vladajućoj stranci potpuno nezainteresirano.
Očekivano, situacija među biračima HDZ-a koji će o vodstvu odlučiti je drukčija, baš kao i postoci. Treba reći da je uzorak ovdje znatno manji (280 ispitanika), ali pobjednik je isti, štoviše još uvjerljiviji.
Za ostanak Andreja Plenkovića je više od 72 posto HDZ-ovih birača. Drugi izbor HDZ-ovaca je Tomislav Karamarko kojeg bira 12,4 posto. Miro Kovač je među stranačkim kolegama tek treći izbor s 11,4 posto. Ne zna nešto manje od 4 posto.
Iako naravno predsjednika HDZ-a biraju samo članovi te stranke, SDP-ovi birači najčešće priželjkuju da Plenković ostane predsjednik (45 posto). Kovač je drugi izbor (17 posto), a baš nitko od SDP-ovaca ne želi Karamarkov povratak.

Među Škorinim biračima pobjednik je, s 40 posto potpore - Miro Kovač. Za Plenkovića je četvrtina (24,6 posto), a za Karamarka ni petina (18,5 posto).
Kovač još uvjerljivije pobjeđuje i među biračima MOST-a. Da on dođe na Plenkovićevo mjesto, želi više od 70 posto njihovih birača (71,4 posto). I ovdje je Plenković drugi (14,3 posto), a Karamarko tek treći izbor (5,7 posto). Prema rezultatima, Kovač bi očito bolje prošao kao lider drugih opcija desnice nego što prolazi u vlastitoj stranci.

Ukoliko dođe do drugog kruga u izboru za predsjednika HDZ-a 22. ožujka, kod opće populacije, u svim varijantama građani priželjkuju Andreja Plenkovića na čelu HDZ-a. U srazu bivšeg i aktualnog predsjednika HDZ-a za Plenkovića je 73,3 posto ispitanika. Tomislava Karamarka bira nešto iznad petine ispitanika - 20,8 posto. Plenković uzima više glasova i onih kojima je Miro Kovač prvi izbor, a neodlučnih je 5,9 posto.

Nešto lošije, ali i dalje uvjerljivo više građana Plenkovića bira u srazu s Mirom Kovačem - 63,2 nasuprot 32,6 posto. Karamarkovi birači ovdje znatno češće biraju Kovača (70,3 posto), ali to mu, čak i kad bi pridobio sve neodlučne, nije dovoljno da bude prvi izbor.

Miro Kovač pobijediti bi mogao kada Plenković ne bi bio u drugom krugu. U srazu s Karamarkom, Kovača priželjkuje gotovo 60 posto ispitanika (58,4 posto). Karamarka nešto manje od 31 posto (30,8 posto), a neodlučnih je više nego u prethodna dva sraza - gotovo 11 posto (10,8 posto).
Naravno, ove opcije drugog kruga provedene su na općoj populaciji, a 15. ožujka na birališta će izići samo članovi HDZ-a, njih oko 210 tisuća.
Napomena: Istraživanje je provela agencija PROMOCIJA PLUS od 31. siječnja do 4. veljače 2020. CATI metodom (telefonski) na uzorku od 1300 punoljetnih građana Republike Hrvatske. Standardna pogreška uzorka iznosi %2B/- 2,77 posto, uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

Tagovi: HDZ, Andrej Plenković, Miro Kovač, Tomislav Karamarko, Miroslav Škoro
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE