SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
PRESUDA
 
Europski sud pravde: Britanija može jednostrano povući odluku u Brexitu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 10.12.2018. - 09:37:15
LUXEMBOURG - Europski sud pravde (ECJ) u ponedjeljak je presudio da Velika Britanija može jednostrano povući svoju odluku o izlasku iz Europske unije, dan prije glasanja u britanskom parlamentu o sporazumu koji je britanska premijerka Theresa May postigla s europskim dužnosnicima o uvjetima izlaska njezine zemlje iz unije.

Sud je odlučio da Britanija može jednostrano zaustaviti Brexit. Odluka stiže dan prije važnog glasanja u britanskom parlamentu oko plana Therese May o izlasku iz Europske unije.

Neovisni pravni stručnjak, jedan od 11 koji savjetuju sud i čije je mišljenje prije tjedan dana objavio ECJ, zaključio je da Britanija može jednostrano promijeniti svoju odluku jer bi suprotno bilo inkompatibilno s pravilima EU-a da takve suverene odluke ovise o suglasnosti drugih članica.

"Neovisni odvjetnik Campos Sanchez-Bordona predlaže da Sud pravde utvrdi da članak 50 omogućava jednostrano povlačenje obavijesti o namjeri izlaska iz EU-a", napisao je taj pravni stručnjak, prema priopćenju Europskog suda pravde. "Ta mogućnost ostaje sve do trenutka dok se formalno ne zaključi sporazum o izlasku."

Pitanje u obliku peticije prvo je škotskim sudovima postavila skupina zastupnika predvođena Andyjem Wightmanom koju je zanimalo može li Britanija jednostrano povući aktiviranje članka 50 ugovora EU-a što je pokrenulo dvogodišnje odbrojavanje do izlaska Britanije iz Europske unije.

Pitanje je proslijeđeno početkom listopada Europskom sudu pravde (ECJ) koji je to uzeo u razmatranje po hitnom postupku kako bi donio stajalište prije nego što Britanija napusti EU 29. ožujka 2019.

Uvodno ročište održano je 27. studenoga.

Britanska vlada poručila je da je postavljeno pitanje od akademskog značaja jer nema namjeru promijeniti odluku o izlasku zemlje iz EU-a.

Unatoč tomu skupina škotskih zastupnika smatra da bi svi zastupnici u parlamentu morali znati sve opcije kad budu glasali o ugovoru o Brexitu.

Britanija napušta EU 29. ožujka 2019.