SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Euro stabilan prema dolaru; Kina zaustavila slabljenje juana
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 06.08.2019. - 17:01:00
Zadnja izmjena: 06.08.2019. - 17:01:50
LONDON - Euro je u utorak bio stabilan prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta a u fokusu je trgovaca nakon opetovanog rasplamsavanja trgovinskih napetosti između Kine i SAD-a bio kineski juan.

Euro je prema dolaru bio gotovo nepromijenjen u odnosu na jučerašnje zatvaranje i njime se trgovalo po 1,1198 dolara.

Dolarov indeks prema košarici šest ostalih ključnih svjetskih valuta također je bio nepromijenjen i iznosio je 97,51 bod.

Nakon što je Washington zaprijetio dodatnim podizanjem carina na kineski uvoz, Kina je jučer dopustila slabljenje juana iznad razine od sedam juana za dolar, signalizirajući da bi mogla tolerirati i daljnji pad vrijednosti domaće valute prema zelenoj novčanici.

Američki ministar financija uzvratio je optužbom da Kina manipulira tečajem kako bi ojačala konkurentnost domaćeg gospodarstva, pa se pozornost trgovaca usmjerila na kinesku valutu.
Zbog američke je optužbe juan jučer oslabio na 7,14 juana za dolar, najnižu razinu od 2010. kada se kineskom valutom počelo trgovati na inozemnim tržištima. Danas se stabilizirao na 7,0675 juana za dolar, u plusu 0,4 posto u odnosu na jučerašnje zatvaranje.

Pad juana zaustavljen je nakon što je Kina danas objavila da u Hong Kongu prodaje trezorske zapise denominirane u juanima, što bi po tumačenju analitičara trebalo ograničiti likvidnost u kineskoj valuti i zaustaviti vezanu trgovinu juanom.
Kineska središnja banka (PBOC) ujedno je danas utvrdila referentni tečaj juana prema dolaru na domaćem tržištu od 6,9683 juana za dolar, ispod granice od sedam juana. Analitičari smatraju da banka tim potezom možda želi poručiti da ipak nije spremna tolerirati daljnje slabljenje domaće valute.

"Odluka PBOC-a o nešto jačem juanu ključni je katalizator za današnje raspoloženje na tržištu. Time žele opovrgnuti službenu tvrdnju Washingtona da manipuliraju tečajem juana", konstatira Derek Halpenny iz MuFG-a.

Nakon blagog oporavka kineske valute ojačao je apetit trgovaca za valutama koje smatraju rizičnijim ulaganjem. U takvom su okruženju oslabili jen i švicarski franak.
Jen je tako oslabio 0,4 posto prema dolaru, na 106,4 jena za dolar. Pao je i švicarski franak, 0,27 posto, na 1,0242 franaka za dolar.