DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
FOREX
 
Euro se stabilizirao nakon oštrih gubitaka
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 04.01.2017. - 13:34:00
Zadnja izmjena: 04.01.2017. - 13:51:18
LONDON - Euro se u srijedu stabilizirao na međunarodnim deviznim tržištima, nakon gubitaka u jučerašnjem trgovanju - prvom radnom danu u 2017. godini za većinu financijskih centara, kada je nakratko skliznuo na najniže razine u 14 godina.

Euro je pritom ojačao prema dolaru 0,3 posto, na 1,0435 dolara, nakon što je u utorak skliznuo na 1,0340 dolara, najniže razine u 14 godina. Drži se tako i dalje ispod 1,07 dolara, najviše razine u tri tjedna koju je dosegnuo u petak uslijed mršavog obujma trgovanja zadnjeg radnog dana u 2016. godini.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema ostalih šest najznačajnijih svjetskih valuta, skliznuo je u takvim okolnostima 0,1 posto, na 103,08 bodova. U utorak je u jednom trenutku dosegnuo novu najvišu razinu u 14 godina od 103,82 boda.

Dolar je, pak, prema jenu ojačao 0,1 posto, na 117,86 jena. Dan ranije nakratko je dosegnuo 118,605 jena, najviše razine u protekla gotovo tri tjedna.

Ulagači su danas fokusirani na preliminarne procjene inflacije u eurozoni, posebno u kontekstu snažnih brojki iz Njemačke i Španjolske i solidnog izvješća o poslovnim aktivnostima u eurozoni objavljenog u ponedjeljak.

Prema prvim procjenama Eurostata, u prosincu 2016. godine potrošačke su cijene u eurozoni na godišnjoj razini porasle 1,1 posto. To bi značilo da je rast cijena na godišnjoj razini znatno ubrzao, budući da je u prethodnom mjesecu godišnja inflacija iznosila 0,6 posto, pokazalo je u srijedu objavljeno izvješće statističkog ureda Europske unije.

Što se dolara tiče, stječe se dojam da bi mogao biti suočen s mogućim turbulencijama pred ključno izvješće o zaposlenosti u Sjedinjenim Državama koje se očekuje u petak.

"Problem je što je finalno razdoblje pred očekivano prvo podizanje ključnih kamatnih stopa u SAD-u godinu dana sada završilo, a premda su dužnosnici američke središnje banke Fed signalizirali da planiraju podići kamatne stope još u tri navrata ove godine, snažno jačanje dolara tijekom posljednjeg lanjskog kvartala potaknulo je dobitonosne prodaje", napisala je u bilješci klijentima Kathi Lien, direktorica analize valutnih tržišta u BK Asset Managementu.