SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
FOREX
 
Euro prema dolaru iznad najnižih razina u sedam tjedana
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 10.10.2018. - 16:12:16
LONDON - Tečaj eura u srijedu se na međunarodnim tržištima stabilizirao nadomak najnižih razina u sedam tjedana prema dolaru, čiji je uspon posustao nakon što su se prinosi na ključne američke državne obveznice povukli s najviših razina u višegodišnjem razdoblju.

Eurom se u takvom ozračju jutros trgovalo po 1,1486 dolara, što znači da mu je cijena prema dolaru iznad najniže u sedam tjedana, od 1,1460 dolara, koju je u jednom trenutku zabilježio dan ranije.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je ostao gotovo nepromijenjen u usporedbi sa zatvaranjem dan ranije, na 95,692 boda, a drži se nedaleko 96,163 boda, najviše razine od 20. kolovoza, koje je nakratko zabilježio u trgovanju dan ranije.

Dolar je pritom ojačao blagih 0,1 posto prema jenu te se njime trgovalo po 113,06 jena.
Dolar je u utorak prema košarici valuta zabilježio najviše razine u posljednjih mjesec i pol dana, a vjetar u leđa pružali su mu viši prinosi na američke državne obveznice, te zabrinutosti u vezi održivosti talijanskih javnih financija nakon što je prijedlog proračuna vladajućih stranaka izazvao kritike iz Europske unije, koje pak izazivaju pritiske na slabljenje eura.

Prinosi na ključne 10-godišnje američke državne obveznice u srijedu su iznosili 3,21 posto, skliznuvši s 3,261 posto, najviše razine u sedam godina, koje su nakratko dosegnuli u ranijem trgovanju.
Uspon dolara u srijedu je u trgovanju na europskim tržištima posustao, no analitičari kažu da bi za euro to moglo značiti tek kratkotrajno popuštanje pritisaka.

"Rast prinosa na američke državne obveznice očito je pružao podršku dolaru. Kratkoročno bi mogli bilježiti prodaje dolara, no po mome mišljenju to neće dugo trajati. Dolar će početi poonovno jačati", kazao je Yukio Ishizuki, valutni analitičar u Daiwa Securitiesu.

Prinosi na 10-godišnje talijanske obveznice ovog su tjedna nakratko dosegnuli najviše razine u 4,5 godine, odražavajući zabrinutost u vezi talijanskih javnih financija, unatoč ohrabrujućim izjavama ministra gospodarstva Giovannija Trije.
Tria je rekao da će Italija učiniti štogod bude potrebno kako bi se smirila situacija ako tržišna previranja prerastu u financijsku krizu. Dodao je i da su bojazni u vezi proračunskih planova talijanske vlade za iduću godinu neutemeljeni.
Britanska valuta jutros je dosegnula nakratko najvišu cijenu prema euru u 3,5 mjeseca nakon izvješća da Britanija i Europska unija postižu napredak u pregovorima o brexitu, a ojačala je i prema dolaru.