DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
FOREX
 
Euro ponovo ojačao, Katalonija priječi veće dobitke
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 19.10.2017. - 14:15:05
LONDON - Euro je u četvrtak nakratko zabilježio najvišu razinu u tri dana prema dolaru na međunarodnim tržištima pred skorašnju sjednicu Europske središnje banke (ECB), no njegov snažniji rast priječe neizvjesnosti oko katalonske krize.

Euro je u takvom ozračju ojačao 0,3 posto, na 1,1822 dolara, što su njegove najviše razine prema dolaru u posljednja tri trgovinska dana.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros se pak zadržao na 93,32 boda, na više-manje nepromijenjenim razinama u usporedbi sa zatvaranjem dan ranije.

Američka je valuta prema japanskoj pritom samo nakratko dosegnula 113,095 jena, najviše razine od 6. listopada. Cijena dolara u kasnijem se trgovanju stabilizirala na 112,99 jena, nedaleko razina sa zatvaranja američkih tržišta u srijedu.

U fokusu je daljnji razvoj situacije u Kataloniji, budući da je katalonski predsjednik Carles Puigdemont do 10 sati u četvrtak morao odgovoriti na ultimatum Madrida da odustane od neovisnosti ili će španjolska vlada ukinuti autonomiju Katalonije.

U pismu španjolskom premijeru Marianu Rajoyu, Puigdemont je upozorio da će Katalonija proglasiti punu neovisnost od Španjolske ako Madrid nastavi prijetiti suspenzijom autonomije te pokrajine.

"Iskreno, ne postoji temeljni pokretač koji bi podupro tečaj eura, posebno u svjetlu najnovijih vijesti iz Španjolske, a dok situacija ne postane nešto jasnija tržišta će se držati uobičajenih obrazaca", kazao je Lutz Karpowitz, valutni analitičar u Commerzbanku.

Fokus tržišta sada se preusmjerava ka sjednici ECB-a, zakazanoj za 26. listopada, na kojoj bi središnja banka, prema ekonomistima iz Reutersove ankete, trebala najaviti da će od siječnja iduće godine početi smanjivati postojeće iznose mjesečnih kupnji obveznica sa 60 milijardi eura na 40 milijardi.

Dolar je, pak, prema jenu nakratko zabilježio najvišu razinu u gotovo dva tjedna zahvaljujući ovotjednom rastu prinosa na američke državne obveznice, jer su tržišta posebnu pažnju usmjerila izboru novog čelnika američke središnje banke Fed i japanskim izborima predstojećeg vikenda.