SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Euro ponovo blago ojačao prema dolaru
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 17.08.2018. - 15:16:52
LONDON - Euro je u petak ponovo blago ojačao prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta, budući da je potražnju za američkom valutom ograničila nada da će pregovori SAD-a i Kine ublažiti trgovinske napetosti između dva gospodarska diva.

Euro je prema dolaru ojačao 0,2 posto i njime se trgovalo po 1,1394 dolara.

Jen je prema zelenoj novčanici bio na dobitku 0,4 posto, ojačavši na 110,42 jena. Dolarov indeks prema košarici šest ostalih ključnih svjetskih valuta bio je u minusu 0,2 posto, kliznuvši na 96,437 bodova.

Euro je proteklih tjedana pritisnula zabrinutost ulagača zbog izloženosti europskih banaka Turskoj koju je potaknuo snažan pad turske lire prema dolaru u kontekstu pogoršanih diplomatskih odnosa između SAD-a i Turske i trgovinskih sankcija.

Dolar je pak crpio podršku iz pojačane nesklonosti ulagača rizičnoj imovini u takvom okruženju.
Pad turske lire utjecao je i na valute ostalih velikih gospodarstava u nastajanju, a kineski juan u proteklim su mjesecima dodatno pritisnule i trgovinske napetosti između SAD-a i Kine.

Lira je danas ponovo oslabila prema dolaru, za pet posto, spustivši se na 6,1051 lire za dolar, jer se ulagači pribojavaju mogućih novih američkih sankcija Turskoj ako Washingtonu ne izruči američkog evangeličkog pastora Andrewa Brunsona.

Ulagače zabrinjava i ekonomska politika vlade turskog predsjednika Tayyipa Erdogana i dvojbena neovisnost turske središnje banke pri kreiranju uvjeta za makroekonomsku stabilnost.

Nervozu na tržištima stišao je jučerašnji dogovor Kine i SAD-a o novom krugu trgovinskih razgovora, zakazanom za 21. i 22. kolovoza.

Juan se danas stabilizirao prema dolaru, zadržavši se na razini od 6,8785 juana za dolar.

Alvin Tan iz francuske banke Societe Generale naglašava ipak da je današnje kretanje valutnih tečajeva na međunarodnim tržištima više povezano sa slabošću dolara nego s jačinom eura, budući da trgovci pokazuju veću sklonost rizičnijoj imovini, poput valuta s višim prinosima.

"Čini se da su oscilacije jenjale u protekla 24 sata a stabilnost juana pomogla je valutama tržišta u nastajanju", primjećuje Tan.

Upozorava ipak da će eventualno daljnje jačanje zajedničke europske valute kočiti politička neizvjesnost u Italiji.
Pojačana sklonost ulagača rizičnijoj imovini poduprla je i australski dolar, koji je prema američkom imenjaku ojačao 0,1 posto, na 72,66 američkih centi, a snažniji uzlet zakočio je guverner Philip Lowe koji je izjavio da će kamatne stope u Australiji "još neko vrijeme" ostati na rekordno niskoj razini.