SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Euro oslabio prema dolaru nakon slabih pokazatelja iz Njemačke
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 07.02.2019. - 15:52:43
LONDON - Tečaj eura u četvrtak je oslabio prema dolaru na međunarodnim tržištima, pritisnut najnovijim vijestima iz njemačkog gospodarstva o padu industrijske proizvodnje četvrti mjesec zaredom.

Euro je tako jutros oslabio 0,2 posto, na 1,1346 dolara, što mu je najniža cijena u protekla dva tjedna, a nakon što je njemačka industrijska proizvodnja neočekivano pala u prosincu četvrti mjesec zaredom.

Prema podacima njemačkog statističkog ureda, industrijska proizvodnja u najvećem europskom gospodarstvu u prosincu je pala za 0,4 posto, nakon revidiranog 1,3-postotnog pada u studenome. Analitičari koje je anketirao Reuters analitičari očekivali su rast od 0,7 posto.

Najveće europsko gospodarstvo pogođeno je usporavanjem aktivnosti u globalnom gospodarstvu kao i posljedicama američko-kineskog trgovinskog rata.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je, pak, bio u plusu 0,2 posto, na 96,52 boda, zadržavši se nedaleko najviših razina u dva tjedna.

Euro je oslabio 1,3 posto prema dolaru u proteklih tjedan dana jer investitori očekuju da će Europska središnja banka (ECB) zadržati labavu monetarnu politiku zbog slabijeg rasta gospodarstva eurozone od očekivanog i slabašne inflacije.

Britanska funta jutros je blago oslabila prema dolaru, na 1,2914 dolara. Od početka veljače na gubitku je oko 1,3 posto prema dolaru zbog neizvjesnosti na planu izlaska Britanije iz Europske unije.

U fokusu investitora u četvrtak će biti sjednica britanske središnje banke Bank of England, no ne očekuju se promjene kamatnih stopa.

Na strani gubitnika ostao je australski dolar, pogođen daljnjim pritiscima na slabljenje zahvaljujući očekivanju mogućeg snižavanja kamatnih stopa u ovoj godini zbog rizika za gospodarstvo na globalnoj i domaćoj razini. U srijedu je tako u jednom trenutku potonuo za 1,8 posto prema američkom dolaru, najviše u jednom danu od lipnja 2016. godine. Mnogi investitori ostali su iznenađeni jer je banka signalizirala opciju njihova snižavanja, i to samo dan nakon što je izbjegla uputiti signale o labavljenju monetarne politike.