SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Euro ojačao zbog informacija iz Italje
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 13.12.2018. - 16:15:53

LONDON - Tečaj eura blago je ojačao u četvrtak na međunarodnim tržištima poduprt vijestima o talijanskom proračunu, no među trgovcima vlada blagi oprez pred sjednicu Europske središnje banke (ECB) s koje čekaju nove smjernice.

Tečaj eura jutros je prema dolaru ojačao 0,2 posto, na 1,1394 dolara. Od kolovoza mu se cijena uglavnom kreće unutar raspona od 1,16 do 1,12 dolara.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, skliznuo je jutros blagih 0,1 posto, na 96,945 bodova. Pritom je jen jutros oslabio za 0,2 posto prema dolaru kojim se tako trgovalo po 113,455 jena.

Na globalnim tržištima prevladava uglavnom dobro raspoloženje zahvaljujući naznakama popuštanja napetosti na američko-kineskom trgovinskom planu i očekivanjima da će Kina povećati poticaje radi podrške posustalom gospodarstvu.

Takvo ozračje zahvaljuje se i vijestima iz Italije u vezi zauzdavanja planova o proračunskoj potrošnji.

U fokusu investitora danas će biti sjednica ECB-a na kojoj se očekuje da će službeno biti objavljen završetak izdašnog programa kvantitativnog popuštanja, ali vjerojatno i odaslane oprezne poruke u vezi izgleda za gospodarstvo.

Valutni analitičar u banci Societe Generale Alvin Tan rekao je da vijest o planiranom smanjenju ciljanog deficita u talijanskom proračunu podupire tečaj eura, jer će to pomoći smirivanju sukoba između Rima i Bruxellesa. Očekuje da će se tečaj eura prema dolaru zadržati unutar uskog raspona do početka iduće godine.

"Tečaj eura prema dolaru zaglavio je u određenom rasponu. S jedne strane, usporava rast američkog gospodarstva, a s druge imamo situaciju s Europom gdje su i dalje prisutni veliki politički rizici i oprezan ECB", rekao je, ističući rizike vezane uz brexit, Italiju i prosvjede u Francuskoj.

Investitori se nadaju da će saznati hoće li ECB početi podizati kamatne stope prije kraja mandata predsjednika Marija Draghija u listopadu iduće godine.

"Svi bi željeli neki signal vezan uz eventualno podizanje kamatnih stopa iduće godine, no to se vjerojatno neće dogoditi", kazao je Yukio Ishizuki, viši valutni analitičar u tvrtki Daiwa Securities.

Nadalje, u fokusu će tiijekom dana biti i novi samit o brexitu u Bruxellesu. Jutros je funta u takvom ozračju ojačala 0,4 posto prema dolaru, na 1,2676 dolara.

Švicarska središnja banka na današnjoj sjednici nije mijenjala svoju ultra-popustljivu monetarnu politke, u skladu s očekivanjima, pa je tečaj franka ostao uglavnom nepromijenjen.

Dolar je posljednjih tjedana pod pritiskom nakon osmomjesečnog uspona budući da su investitori smanjili očekivanja o daljnjem rastu kamatnih stopa u SAD-u te zbog naznaka smirivanja trgovinskog sukoba između Washingtona i Pekinga.

Na valutnim je tržištima tako jutros australski dolar, svojevrsni barometar raspoloženja investitora spram poduzimanja rizika i gospodarskih prilika u Kini, ojačao prema američkom za 0,3 posto.