SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Euro ojačao uoči poruka sa sjednice Europske središnje banke
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 14.06.2018. - 16:36:23
LONDON - Tečaj eura u četvrtak je ojačao na međunarodnim tržištima ponovno iznad 1,18 dolara jer tržišta naveliko očekuju da će Europska središnja banka (ECB) signalizirati završetak izdašnog programa kupnji obveznica.

Eurom se jutros u takvom ozračju trgovalo po 1,1811 dolara, nedaleko najviših razina u tri tjedna. U odnosu na zatvaranje tržišta u utorak cijena mu je porasla za 0,2 posto.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, skliznuo je pak za 0,3 posto, na 93,391 bod, nakon što je u trgovanju dan ranije nakratko dosegnuo 94,028 bodova.

Tečaj dolara na sličnom je postotnom gubitku bio i prema jenu, pa se njime jutros trgovalo po 109,965 jena. Jučer je nakon poruka iz američke središnje banke Fed nakratko dosegnuo 110,85 jena, najviše razine u tri tjedna.

Američki Fed, kao što se uglavnom i očekivalo, na ovotjednoj je sjednici povećao ključnu kamatnu stopu za prekonoćne pozajmice za četvrtinu postotnog boda, pa se ona sada kreće u rasponu od 1,75 do dva posto. To je drugo povećanje kamatnih stopa u ovoj godini.

No, kako su tržišta to već uračunala, više ih je zanimalo kakvi su daljnji planovi po tom pitanju. U 2018. godini se, prema najnovijim projekcijama Feda, mogu tako očekivati još dva podizanja kamatnih stopa, odnosno njih ukupno četiri u cijeloj godini. Za 2019. u planu je njihovo podizanje u još tri navrata.

Sada su u fokusu prvo odluke o monetarnoj politici sa sjednice ECB-a, koje se očekuju tijekom poslijepodneva, a potom će biti tiskovna konferencija njezina čelnika Marija Draghija.

Po mišljenju analitičara, podrška dolaru nakon Fedove sjednice izostala je zato što ulagači možda mogu vidjeti kraj ciklusa povećanja kamatnih stopa u SAD-u, dok u eurozoni zaoštravanje monetarne politike tek počinje. A takvo bi stajalište ojačalo ako ECB signalizira da će okončati program kupnji obveznica krajem 2018. godine.

Rastu špekulacija da će ECB signalizirati kraj ciklusa kvantitativnog ublažavanja pridonijele su izjave nekoliko bančinih dužnosnika da će razgovarati o takvoj odluci, što je pomoglo oporavku tečaja eura u prošlotjednom trgovanju.

"Sa stajališta tržišta, za euro će biti povoljno ako iz ECB-a dobijemo signale u vezi okončanja programa kupnji obveznica", kazao je Mathias van der Jeugt, valutni analitičar u KBC-u.