SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Euro ojačao prema dolaru, ulagači ponovo pokazali apetit za rizičnom imovinom
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 03.04.2019. - 16:15:00
Zadnja izmjena: 03.04.2019. - 16:17:04
LONDON - Euro je u srijedu ojačao prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta, potaknut nadom u skorašnje rješenje trgovinskog spora između SAD-a i Kine, koja je raspirila sklonost ulagača imovini s većim prinosima.

Euro je prema dolaru ojačao 0,28 posto i njime se trgovalo po 1,1233 dolara.

Dolarov indeks prema košarici šest ostalih ključnih svjetskih valuta pao je 0,17 posto, na 97,14 dolara.

U žarištu pozornosti trgovaca bilo je danas izvješće Financial Timesa prema kojem se SAD i Kina bliže dogovoru o rješenju trgovinskog spora.

"Sinoć objavljena izvješća prema kojima se SAD i Kina bliže postizanju trgovinskog sporazuma popravila su raspoloženje na svim financijskim tržištima a dijelom je od toga koristi imao i euro", konstatira Richard Franulovich iz njujorškog ureda Westpac Banking Corpa.

Dodatnu su potporu zajedničkoj europskoj valuti pružili i neočekivano dobri podaci o aktivnostima u uslužnom sektoru eurozone u ožujku, iskazani u rastu indeksa menadžera nabave na 53,3 boda. U prethodnom je mjesecu iznosio 52,8 bodova.

Pozitivno je na euro utjecao i povratak prinosa na 10-godišnje njemačke državne obveznice u pozitivan teritorij.

Među ostalim je valutama australski dolar ojačao 0,65 posto prema američkoj valuti zahvaljujući ohrabrujućim podacima iz kineskog i australskog gospodarstva.

Tako su aktivnosti u kineskom uslužnom sektoru porasle u ožujku najsnažnijim tempom u nešto više od godinu dana zahvaljujući oporavku domaće i inozemne potražnje, potvrđujući naznake da vladini poticaji počinju donositi rezultate.

Promet u australskoj maloprodaji zabilježio je pak u veljači najveći skok od kraja 2017., podupirući rast aktivnosti u prvom tromjesečju.

Funta je danas također ojačala prema dolaru, za 0,25 posto, nakon što je premijerka Theresa May najavila razgovore s oporbenim laburistima kako bi razbila blokadu postupka izlaska iz Europske unije.