DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
FOREX
 
Euro ojačao prema dolaru, trgovina oprezna
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 08.12.2016. - 18:49:26
LONDON  - Euro je u četvrtak ojačao prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima, a trgovalo se nešto opreznije uoči sjednice Europske središnje banke (ECB), s koje tržišta očekuju najnovije smjernice u vezi daljnjih mjera monetarne politike.

Euro je u takvom ozračju ojačao oko 0,4 posto prema dolaru, na 1,0798 dolara. Dolar je oslabio i 0,3 posto prema jenu, na 113,37 dolara.

U fokusu je redovna mjesečna sjednica ECB-a i tiskovna konferencija predsjednika Marija Draghija nakon sjednice.

Tržišta uglavnom očekuju da će ECB najaviti produljenje postojećeg programa kupovina imovine za još šest mjeseci, nakon ožujka 2017. godine, za kada je prvotno zacrtan završetak programa. Iznos mjesečnih kupovina, po očekivanjima tržišnih sudionika, vjerojatno će ostati na dosadašnjih 80 milijardi eura

Na tiskovnoj konferenciji se očekuje da bi Draghi, uz isticanje mnogobrojnih rizika, uključujući one vezane uz izbore u mogućih četiri od pet najvećih gospodarstava eurozone, mogao ustvrditi da bi prerano, postupno smanjivanje kupovina obveznica moglo zaustaviti i dalje slab oporavak gospodarstva eurozone.

"Draghijev izazov na današnjoj sjednici bit će postići nekakav sporazum kojim neće iznevjeriti tržišna očekivanja o produljenju provedbe postojećeg programa kupovina obveznica, a kojim će udovoljiti i zahtjevima za više elemenata koji bi upućivali u smjeru zaoštravanja monetarne politike", kazao je Kit Juckes, analitičar u banci Societe Generale.

Među značajnijim svjetskim valutama najveći je dobitnik danas bio novozelandski dolar, koji je prema svome američkom imenjaku poskočio 0,7 posto, nakon što je guverner tamošnje središnje banke najnovijim porukama podupro špekulacije o podizanju kamatnih stopa u idućoj godini.