SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Euro ojačao prema dolaru nakon Trumpovih poruka
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 26.01.2018. - 15:38:28
LONDON - Euro je u petak na međunarodnim tržištima ojačao više od 0,5 posto prema dolaru, jer ovotjedne poruke visokih američkih dužnosnika u kojima zagovaraju slabi dolar i dalje odjekuju na valutnim tržištima.

Eurom se tijekom prijepodneva trgovalo po 1,2465 dolara. Time se zadržao nedaleko najviših razina od prosinca 2014. od 1,2538 dolara, na koje se popeo u četvrtak pod utjecajem poruka čelnika Europske središnje banke (ECB) Marija Draghija nakon redovne mjesečne sjednice.

Cijena američke valute prema japanskoj ostala je, pak, više-manje nepromijenjena u usporedbi s prethodnim zatvaranjem, na 109,42 jena. Time se zadržala iznad najnižih razina u četiri mjeseca od 108,5 jena, na koje je nakratko skliznula u trgovanju u četvrtak.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, u takvom je ozračju iznosio 88,87 bodova, i drži se iznad najnižih razina u tri godine od oko 88,43 boda, na koje je nakratko skliznuo u ranijem trgovanju. Od početka godine oslabio je više od tri posto i na putu je najvećeg mjesečnog gubitka od ožujka 2016. godine.

U četvrtak je američki predsjednik Trump u razgovoru za CNBC u švicarskom zimovalištu Davosu kazao da bi želio vidjeti snažniji dolar, dodavši da su izjave američkog ministra financija Stevena Mnuchina bile krivo protumačene. Ministar financija dan ranije izjavio je da je slabiji dolar dobar za američku trgovinu, nakon čega se dolar našao pod novim pritiscima na slabljenje.

Zbog stabilizacije dolara nakon Trumpovih izjava, euro se spustio s novih najviših razina u tri godine, a funta s najviših razina prema dolaru nakon referenduma u lipnju 2016. o izlasku zemlje iz Velike Britanije. Funta je pritom ojačala 0,4 posto, na 1,4191 dolara, no drži se znatno ispod najnovijih najviših razina od 1.4346 dolara, koje je nakratko dosegnula u četvrtak.

Euro je u četvrtak ojačao nakon što se predsjednik ECB-a Draghi suzdržao od ikakvog pokazivanja protivljenja jačanju eura i umjesto toga signalizirao da gospodarski podaci ukazuju na solidan i sveobuhvatan rast. To je potaknulo ulagače da podupru europsku valutu.

Također se osvrnuo na najnovije jačanje eura prema dolaru, upozorivši da predstavlja izvor neizvjesnosti za izglede inflacije u eurozon. Poručio je pritom da bi u ECB-u mogli biti primorani preispitati strategiju budu li izjave američkih dužnosnika o prednostima slabog dolara dovele do promjena u monetarnom okruženju.