SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Euro ojačao prema dolaru na najvišu razinu u sedamnaest dana
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 13.09.2019. - 17:44:03
LONDON - Tečaj eura u petak je na međunarodnim tržištima dotaknuo najvišu razinu u zadnjih 17 dana prema dolaru, nakon što su odluke sa sjednice Europske središnje banke (ECB) otklonile neizvjesnost u pogledu poticaja kojima središnja banka namjerava pomoći posrnulom gospodarstvu.

Eurom se jutros trgovalo po 1,1096 dolara, što znači da je ojačao 0,3 posto u usporedbi s prethodnim zatvaranjem. U jednom trenutku postigao je cijenu od 1,11095 dolara, najvišu od 27. kolovoza.

Prinosi na 10-godišnje njemačke državne obveznice u takvom su ozračju zabilježili najviše razine u šest tjedana, od minus 0,48 posto.
Tečaj dolara u prekonoćnom je trgovanju ojačao prema jenu nakon što je američki predsjednik Donald Trump rekao kako ne isključuje mogućnost privremenog trgovinskog sporazuma s Kinom, no u kasnije je trgovanju njegov uspon prema jenu donekle splasnuo.
Dolarom se prema posljednjim podacima trgovalo po 107,99 jena, što znači da mu je cijena skliznula za blagih 0,1 posto u usporedbi sa zatvaranjem trgovanja u četvrtak. U ranijem trgovanju nakratko je dosegnuo najvišu razinu u šest tjedana od 108,265 jena.

ECB je u četvrtak spustio kamatnu stopu na depozite banaka za 0,10 postotnih bodova još dublje u negativno područje, na rekordno niskih minus 0,50 posto. Najavio je i da će od 1.studenoga ponovno pokrenuti kupnje obveznica u mjesečnom iznosu do 20 milijardi eura i da će to činiti u neograničenom razdoblju.
Predstavljajući novi paket monetarnih poticaja, predsjednik ECB-a Mario Draghi istaknuo je važnost fiskalnih poticaja i strukturnih reformi, posebno ističući da samo kombinacija monetarnih i fiskalnih poticaja može oživjeti rast europskog gospodarstva.

U poboljšanom ozračju u vezi američko-kineske trgovine, kineski juan na inozemnim tržištima nakratko je dosegnuo najviše razine u četiri tjedna od 7,0330 juana za dolar.

"Uspjeli smo ublažiti pesimizam u vezi američko-kineskih trgovinskih razgovora, što je poticajni čimbenik za sada", rekao je Takuya Kanda, izvršni direktor odjela za istraživanje pri Gaitame.com Research Instituteu.

Funta je jutros ojačala na najviše razine u sedam tjedana od 1,2435 dolara, zahvaljujući smanjenim bojaznima od brexita bez dogovora i slabljenju dolara.