SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Euro nadomak najviših razina u tri godine prema dolaru
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 02.02.2018. - 13:16:35
LONDON - Euro se u petak na međunarodnim tržištima zadržao nedaleko najviših razina u tri godine prema dolaru, jer su ga atraktivnijim za ulaganja učinile dobre vijesti iz gospodarstva i očekivanja o zaoštravanju monetarne politike u eurozoni.

Eurom se jutros trgovalo po uglavnom nepromijenjenom tečaju u usporedbi s prethodnim zatvaranjem, od 1,2505 dolara. Drži se tako nadomak najviših razina u tri godine od 1,2538 dolara, koje je u jednom trenutku dosegnuo u prošlotjednom trgovanju. Od početka tjedna je ojačao 0,6 posto.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najvažnijih svjetskih valuta, zadržao se na sličnim razinama u odnosu na zatvaranje u četvrtak, uoči najnovijih podataka o zaposlenosti koji će ulagačima ponuditi najnoviji uvid u stanje na američkom tržištu rada.

No, dolar je ojačao 0,4 posto prema jenu, na 109,82 jena, i drži se iznad najnižih razina u četiri mjeseca od 108,28 jena, na koje je skliznuo u jednom trenutku prije tjedan dana.

Nastavak jačanja prinosa na 10-godišnje američke državne obveznice nadomak najviših razina u četiri godine nije bio dovoljan da pruži izrazitiju podršku dolaru.

Mnogi analitičari smatraju da dolar na domaće vijesti slabašno reagira, a njihov efekt analitičari u banci ING nazivaju "ograničenim i kratkotrajnim" budući da se ulagači fokusiraju na monetarne politike središnjih banaka u drugim gospodarstvima svijeta.

U četvrtak su najnovije vijesti iz eurozone pokazale nastavak snažnog zamaha u sektoru proizvodnje 19-članog gospodarstva i poduprle očekivanja da bi Europska središnja banka (ECB) mogla postupno ići prema normalizaciji monetarne politike.

"Pomislili biste da s jačanjem prinosa (po obveznicama) istodobno jača i dolar, no ulagači svoj fokus preusmjeravaju na druga područja, poput novih potvrda o jačanju europskog gospodarstva", kazao je Jeff Kravetz, analitičar u U.S. Bank Wealth Managementu.