SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Euro na putu šestog uzastopnog tjednog gubitka prema dolaru
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 25.05.2018. - 14:11:34
LONDON - Tečaj eura u petak se na međunarodnim tržištima blago stabilizirao prema dolaru, no kreće se nedaleko najnižih razina u 6,5 mjeseci i ostaje na putu šestog tjednog uzastopnog gubitka.

Eurom se jutros trgovalo po 1,1716 dolara, gotovo nepromijenjenoj cijeni u odnosu na završetak trgovanja dan ranije. Drži se tako nedaleko najnižih razina u 6,5 mjeseci od 1,1676 dolara, na koje je nakratko skliznuo ranije ovoga tjedna, pritisnut bojaznima u vezi političke situacije u Italiji i slabim gospodarskim podacima koji su prigušili optimizam u vezi izgleda za zajedničku europsku valutu.

Američka je valuta prema japanskoj jutros ojačala oko 0,2 posto, na 109,47 jena, no jen ostaje na putu većeg tjednog dobitka.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, zadržao se ispod najviših razina od prosinca 2017. godine, od 94,19 bodova, koje je nakratko dosegnuo u ovotjednom trgovanju.

Na valutnim tržištima ulagači su manje skloni poduzimanju rizika, a oprez je prisutan i na tržištima obveznica gdje je razlika u prinosima između talijanskih i referentnih njemačkih državnih obveznica porasla nadomak dva postotna boda i najviša je u gotovo godinu dana.

Ovotjedni podaci londonske istraživačke tvrtke Markit pokazali su da su poslovne aktivnosti u Njemačkoj u svibnju rasle najsporije u posljednjih 20 mjeseci, što bi moglo ukazivati na slabljenje zamaha u najvećem europskom gospodarstvu. Osim toga, zapisnik s travanjske sjednice Europske središnje banke (ECB) pokazao je da središnju banku brine izraženije usporavanje u gospodarstvu eurozone i politička neizvjesnost u Italiji.

Švicarski franak u takvom ozračju ostaje na putu četvrtog uzastopnog tjednog dobitka prema euru, čija se cijena zadržala nedaleko najnižih razina od početka ožujka, na koje je nakratko skliznula ranije ovoga tjedna. Taj valutni par svojevrsni je barometar rizika za izglede zajedničke europske valute.

"Nastavljaju se deprecijacijski pritisci na euro, ponajprije u odnosu na franak budući da se povećava razlika u prinosima između talijanskih i njemačkih državnih obveznica, no tržišta su se odlučila zasad pričekati s daljnjim potezima", kazao je Alvin Tan, valutni analitičar u banci Societe Generale.

Dolar je pak tjednima jačao zbog prednosti koju uživa po pitanju visine kamatnih stopa, no njegov je uspon ponešto izgubio na zamahu nakon što je zapisnik sa sjednice američke središnje banke Fed pokazao da ne namjeravaju žuriti s povećanjem kamatnih stopa.