SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Euro na putu novog tjednog gubitka
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 23.02.2018. - 16:47:38
LONDON - Euro je u petak skliznuo prema dolaru na međunarodnim tržištima i na putu je da tjedan završi s drugim najvećim gubitkom u gotovo četiri mjeseca, jer ulagači smanjuju pozicije uoči važnog tjedna za tržišta iz perspektive europske politike.

Eurom se u takvom ozračju jutros trgovalo po 1,2312 dolara, što znači da je oslabio 0,14 posto u u usporedbi sa zatvaranjem trgovanja dan ranije.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, ojačao je jutros 0,2 posto, na 89,873 boda, i na putu je tjednog dobitka od 0,9 posto.

U četvrtak je nakratko dosegnuo najvišu razinu u 10 dana od 90,235 bodova, nakon čega je njegov uspon splasnuo, no zadržao se osjetno iznad najniže razine u tri godine od 88,253 boda, na koju je u jednom trenutku skliznuo u prošlome tjednu.

Američka je valuta prema japanskoj jutros ojačala 0,1 posto, na 106,850 jena.

U fokusu tržišta idući će tjedan biti ishod talijanskih parlamentarnih izbora 4. ožujka, kao i rezultati ankete među njemačkim socijaldemokratima na kojoj bi se članovi stranke trebali izjasniti podržavaju li ponovni ulazak u koalicijsku vladu s konzervativcima kancelarke Angele Merkel.

S obzirom da su najnovija ispitivanja i zapisnik sa siječanjske sjednice Europske središnje banke (ECB) pokazali određene naznake opreza među dužnosnicima u pogledu izgleda za gospodarstvo u kontekstu snažnog eura, ulagači traže nove čimbenike koji bi poduprli valutu.

Pokazujući pojačani oprez među europskim političarima, dužnosnici ECB-a odbili su učiniti i najmanju promjenu u dosadašnjim bančinim porukama, ustvrdivši da je prerano signalizirati normalizaciju politike, s obzirom na slabu inflaciju, pokazao je u četvrtak zapisnik s posljednje sjednice ECB-a.

Oprez jača i na tržištima obveznica, u kontekstu rasta prinosa na američke državne obveznice za više od pola postotna boda od početka prosinca, što je više u odnosu na rast prinosa za 0,38 postotnih bodova u slučaju njemačkih državnih obveznica. Prinosi na 10-godišnje američke državne obveznice porasli su u srijedu na 2,957 posto, novu najvišu razinu u četiri godine, da bi se u četvrtak ponovno spustili na 2,904 posto.

Među čimbenicima koji se navode kao razlozi jačanja prinosa su izgledi za većim izdanjima američkih državnih obveznica radi financiranja novih poticajnih mjera, te izgledi daljnjeg rasta kamatnih stopa.

"Osim političkih faktora, izgledi za dolar također se čine ohrabrujućima u kratkoročnoj perspektivi zahvaljujući jačanju prinosa", kazao je Manuel Oliveri, valutni analitičar u banci Credit Agricole.