SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
UPOZORENJA
 
EU upozorava Crnu Goru da pazi kome daje državljanstvo
Autor/izvor: SEEbiz / Vijesti
Datum objave: 16.08.2018. - 15:01:45
PODGORICA - Crna Gora moraće da se, prilikom davanja državljanstva stranim investitorima, uskladi sa evropskim strogim normama i kriterijumima za sprečavanje bezbjednosnih rizika, što će biti procjenjivano u toku pregovaračkog procesa, poručili su iz Evropske komisije (EK).

Vlada Crne Gore je 26. jula usvojila program sticanja državljanstva na osnovu ulaganja, a plan je da počne da se primjenjuje 1. oktobra.

Iz EK su za Vijesti rekli da države članice treba da obezbjede preduzimanje neophodnih koraka u cilju sprečavanja bezbjednosnih rizika prilikom davanja državljanstva. One takođe moraju primeniti rigorozne kriterijume za identifikovanje i suzbijanje kriminaliteta i korupcije.

Šef Delegacije EU u Podgorici Aivo Orav kazao je ranije da crnogorska Vlada treba pažljivo da razmotri pitanje ekonomskog državljanstva kako ne bi napravila bilo kakvu prepreku na putu Crne Gore prema EU.

Vladin program ekonomskog državljanstva biće, kako je predviđeno, dostupan za najviše 2.000 aplikanata iz zemalja koje ne pripadaju EU i to tokom ograničenog perioda od tri godine.

Zainteresovani pojedinci imaće opciju da ulože 250.000 EUR u neki od razvojnih projekata koji je prethodno odobrila Vlada u nerazvijenom području Crne Gore, ili 450.000 EUR u razvijenom području.

Vlada će, osim toga, naplaćivati naknadu do 100.000 EUR po podnesenom zahtjevu. Naknada će biti usmjerena u poseban fond za razvoj nerazvijenih područja.

Iz Vlade tvrde da to nije projekat prodaje pasoša i ekonomskog državljanstva, već projekat koji treba da obezbjedi ekonomski razvoj i ubrza ispunjenje ekonomskih kriterijuma koji su deo evropske agende Crne Gore.

Zbog sugestija EU Vlada je 2010. obustavila program ekonomskog državljanstva. Tada je predlog bio da crnogorsko državljanstvo košta 500.000 EUR, od čega je dobar deo trebalo da ide u državnu kasu.