SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
EU tržišta: Orange i Bouygues gubitnici dana
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 31.03.2016. - 12:29:11
LONDON - Na europskim burzama u četvrtak su cijene dionica pale, a pod najvećim su pritiskom dionice u francuskom telekomunikacijskom i talijanskom bankarskom sektoru.
FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je oko 11,00 sati u minusu 1,1 posto, nakon što je jučer skočio 1,3 posto.

Londonski FTSE bio je istodobno na gubitku 0,45 posto, na 6.175 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,35 posto, na 10.011 bodova, a pariški CAC 0,95 posto, na 4.401 bod.

Pod najvećim su pritiskom dionice francuskih telekom operatera Orangea i Bouyguesa nakon što su poručili da će zbog dosadašnjeg slabog napretka produljiti pregovore o mogućoj prodaji Bouygues Telekoma.

Cijena dionice Orangea pala je 1,8, a Bouyguesa 3,7 posto.

Pod pritiskom su i dionice talijanskih banaka jer su ulagači zabrinuti zbog 360 milijardi eura loših kredita u njihovim bilancama.

Ulagači su oprezni i zbog pada cijena nafte, nakon što je jučer objavljeno da su u SAD-u zalihe dosegnule novu rekordnu razinu, što ukazuje na slabost potražnje te i dalje veliku ponudu.

Na američkom je tržištu cijena barela pala 1,4 posto, na 37,80 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 1,2 posto, na 38,80 dolara.

Cijene nafte zaronile su polovicom veljače na najniže razine u 12 godina, a od tada su porasle oko 50 posto, zahvaljujući nadi ulagača da će najveći svjetski proizvođači zamrznuti proizvodnju.

No, dio analitičara smatra da su cijene ′crnog zlata′ previše porasle u prekratkom razdoblju, pa ne očekuju njihov daljnji uspon.

FTSEurofirst 300 indeks oporavio se u posljednjih mjesec i pol dana s ovogodišnjeg dna, dosegnutog u veljači, no i dalje je na gubitku u odnosu na početak godine za otprilike 8 posto.