SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
EU tržišta: Investitori oprezni na početku tjedna
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 09.12.2019. - 12:01:44
LONDON - Na europskim se burzama u ponedjeljak ujutro trguje oprezno jer novi podaci ukazuju na usporavanje rasta kineskog gospodarstva i jer ulagači ne žele znatnije mijenjati pozicije uoči parlamentarnih izbora u Britaniji.
STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,30 sati u minusu 0,1 posto.
Pritom je londonski FTSE indeks oslabioo 0,20 posto, na 7.224 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,15 posto, na 13.150 bodova, a pariški CAC 0,30 posto, na 5.855 bodova.
Europske ulagače na oprez su naveli podaci koji ukazuju na daljnje usporavanje rasta kineskog gospodarstva.
Prema najnovijim podacima, kineski izvoz pao je u studenome četvrti mjesec zaredom, i to za 1,1 posto na godišnjoj razini, dok su analitičari očekivali rast od 1 posto. To ukazuje na slabljenje inozemne potražnje.
No, uvoz je istodobno porastao, što je podržalo nadu da poticajne mjere uspijevaju pojačati domaću potražnju.
Ulagači su oprezni i zbog neizvjesnosti u vezi trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine, premda Washington poručuje da pregovori teku dobro i da je parcijalni dogovor blizu.
No, ulagači su oprezni jer nema detalja o tome i jer mediji pišu kako Peking traži da se ukinu dosad uvedene carine kako bi se postigao dogovor o prvoj fazi sporazuma.
Ostaje za vidjeti može li se dogovor postići prije 15. prosinca, za kada je Washington najavio uvođenje dodatnih carina na uvoz kineskih proizvoda.
Ulagači su oprezni i zbog toga što će u četvrtak biti održani parlamentarni izbori u Britaniji, koji bi mogli utjecati na način na koji će Britanija izaći iz Europe unije.
A na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u plusu 0,3 posto.
Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0,3 posto, na 23.430 bodova.