SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
EU tržišta: Indeksi stagniraju uoči poruka ECB-a
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 22.10.2015. - 13:42:42
LONDON - Na europskim burzama danas se trguje oprezno dok se čekaju poruke Europske središnje banke (ECB), a tržišta podržavaju dobri kvartalni poslovni rezultati većine europskih kompanija.
FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 11,00 sati u minusu 0,08 posto, nakon što je jučer ostao gotovo nepromijenjen.

Londonski FTSE indeks bio je istodobno na gubitku 0,20 posto, na 6.334 boda, a pariški CAC 0,10 posto, na 4.689 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,15 posto, na 10.254 boda.

Ulagači su oprezni uoči poruka s redovne sjednice čelnika ECB-a. Analitičari ne očekuju da će već danas biti najavljeno dodatno labavljenje monetarne politike, no vjeruju da će čelnici ECB-a signalizirati da su spremni na to ako bude potrebno.

"Danas je trgovanje oprezno uoči poruka ECB-a. No, činjenica da su europske dionice stabilne, unatoč jučerašnjem padu burzovnih indeksa na Wall Streetu, ukazuje na oporavak raspoloženja", kaže Giuseppe Sersale, portfelj menadžer u fondu Anthilia Capital Partners.

Među dobitnicama je danas dionica Rochea, s rastom cijene za više od 1 posto, nakon što je najveća farmaceutska kompanija povećala procjene prodaje u ovoj godini, s obzirom na bolje nego što se očekivalo poslovne rezultate u prvih devet mjeseci.

Zahvaljujući boljim nego što se očekivalo rezultatima u trećem tromjesečju, snažno je, više od 4 posto, skočila i cijena dionice francuskog telekomunikacijskog diva Orangea.

Telekomunikacijski sektor među najvećim je dobitnicima, s prosječnim rastom za 1 posto, dok je bankarski sektor pod pritiskom.

Posljedica je to pada cijena dionica švicarskih banaka UBS-a i Credit Suisse, nakon što su švicarske vlasti najavile strože kapitalne zahtjeve za dvije najveće tamošnje banke kako bi zaštitile gospodarstvo od potencijalnog kolapsa bankarskog sustava.

Cijena dionice Daimlera blago je, pak, porasla, nakon što je taj njemački proizvođač automobila izvijestio o snažnom rastu operativne dobiti i rekordnoj prodaji vozila, zahvaljujući snažnoj potražnji u Europi i Kini.

S druge strane, oštro je, za 7 posto, pala cijena dionice Publicisa jer je najveća svjetska oglašivačka agencija smanjila procjene rasta u ovoj godini zbog slabosti američkog tržišta.