DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
EU tržišta: Indeksi pali, zabrinjava Kina
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 19.08.2015. - 13:06:50
FRANKFURT- Na europskim su burzama u srijedu cijene dionica pale jer ulagače zabrinjava slabljenje kineskog gospodarstva i nastavak pada tamošnjih burzovnih indeksa.
FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je oko 11,30 sati u minusu 0,8 posto, nakon što je jučer ojačao 0,2 posto.

Londonski FTSE indeks bio je istodobno na gubitku 1,10 posto, na 6.455 bodova, dok je pariški CAC skliznuo 1,15 posto, na 4.913 bodova, a frankfurtski DAX 1,40 posto, na 10.760 bodova.

Ulagače najviše zabrinjava nastavak pada cijena dionica u Kini za otprilike 3 posto, nakon što su jučer potonule više od 6 posto. Zbog toga su splasnule nade u stabilizaciju kineskih tržišta, premda Peking čini sve što može kako bi zaustavio silazni trend.

Niz posljednjih podataka ukazuje na usporavanje rasta kineskog gospodarstva, unatoč nizu mjera koje su vlasti uvele kako bi potaknule aktivnosti.

"Postoji bojazan da bi usporavanje rasta kineskog gospodarstva moglo negativno utjecati na cijelu regiju. Uz to, kineske su dionice pod pritiskom jer su ulagači izgubili povjerenje da će mjere kineskih vlasti i središnje banke biti dovoljne za preokret situacije", kaže Markus Huber, trgovac u tvrtki Peregrine & Black.

Kako se ulagači plaše daljnjeg usporavanja rasta kineskog gospodarstva, najvećeg svjetskog potrošača sirovina, cijene nafte i drugih sirovina i dalje su pod pritiskom.

Jutros je u jednom trenutku cijena bakra, po prvi puta nakon šest godina, skliznula ispod 5.000 dolara po toni, no kasnije se ipak vratila iznad te psihološki važne razine.

Među najvećim je gubitnicama danas dionica Carlsberga, s padom cijene za 7 posto, nakon što je taj proizvođač piva smanjio procjene svojih poslovnih rezultata u ovoj godini.

Unatoč padu posljednjih dana, FTSEurofirst 300 indeks u plusu je od početka godine oko 10 posto, zahvaljujući ponajviše izuzetno labavoj monetarnoj politici Europske središnje banke (ECB).

Međutim, od svojeg vrhunca, dosegnutog u travnju, taj je indeks u minusu 10 posto.