DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
EU tržišta: Dogovor Bouygoesa i Iliada podigao indekse
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 10.03.2014. - 15:47:52
PARIZ - Europske dionice oporavile su se u ponedjeljak, predvođene rastom cijena dionica francuskih telekomunikacijskih kompanija slijedom dogovora Bouyguesa i Iliada.
Londonski FTSE pao je 0,19 posto na 6.700 bodova, frankfurtski DAX za 0,42 posto na 9.311 bod, dok je pariški CAC bio u plusu 0,38 posto i iznosio 4.383 boda.

Oporavak europskih burzi ograničio je najnoviji pad cijena rudarskih dionica nakon slabih kineskih gospodarskih podataka.

"Ulagači su u petak prodavali imovinu u strahu od eskalacije napetosti na Krimu, ali čini se da su se stvari stabilizirale", kazao je David Thebault iz tvrtke Global Equities iz Pariza.

Ruske snage zauzele su tijekom vikenda još jedan granični prijelaz i vojnu zračnu luku na Krimu pa je napetost u toj regiji i dalje velika.

Među dobitnicima na tržištu izdvajale su se danas dionice francuskih telekomunikacijskih kompanija, koje su oštro porasle nakon što je Bouygues pristao prodati mobilnu mrežu i veliki dio frekvencija kompaniji Iliad.

Cijene dionica Iliada porasle su za 12,6 posto, a Bouyguesa za 10 posto, dok je Orange dobio na vrijednosti 3,3 posto.

Rudarske dionice oslabile su pak nakon što su kineski podaci pokazali iznenađujuće oštar pad izvoza. Europski indeks rudarskog sektora oslabio je u prosjeku 1,1 posto. Rio Tinto izgubio je na vrijednosti 0,7 posto, a BHP Billiton 0,9 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u minusu 1,01 posto, kliznuvši na 15.120 bodova.