SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
EU tržišta: Automobilski sektor podigao indekse
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 02.07.2014. - 16:23:20

LONDON - Europski burzovni indeksi u srijedu su ojačali, kao odgovor na jučerašnji uzlet na američkom Wall Streetu, no rasli su blago, uz podršku automobilskog sektora.

Londonski Ftse indeks ojačao je tako 0,3 posto, na 6.823 boda, a frankfurtski DAX za 0,2 posto, na 9.920 bodova. Pariški CAC ostao je gotovo nepromijenjen, na 4.460 bodova.

Među najvećim dobitnicima bio je automobilski sektor, predvođen dionicama BMW-a i Fiata, s rastom cijena od 0,9 odnosno 2,3 posto. Dobra vijest stigla je iz SAD-a, gdje je prodaja automobila u lipnju dosegnula razinu iz razdoblja prije financijske krize.

Prigušeni rast burzovnih indeksa dobrim dijelom je rezultat pada cijena dionica u francuskom telekomunikacijskom sektoru. Dionice tvrtki Orange, Bouygues, Iliad i Numericable oslabile su u rasponu od 3,1 do 3,8 posto nakon što je operater Orange objavio da odustaje od uključivanja u konsolidaciju francuskog telekom tržišta.

Dionice su posljednjih mjeseci jačale, poduprte očekivanjima vala spajanja nakon što se zahuktala borba oko preuzimanja Vivendijevog ogranka za mobilno poslovanje SFR, koje je preuzela tvrtka Numericable.

"Svi se slažemo da Europi predstoje daljnji sporazumi o spajanju ali čini se da Orange ne pristaje na takvu igru pa se tržište okreće protiv njega", kazala je Veronika Pechlaner iz tvrtke Ashburton Investments.

Dionice francuskog proizvođača telekomunikacijske opreme Alcatel-Lucent izdvajaju se među pojedinačnim dobitnicima, poskočivši za 4,5 posto nakon što su im analitičari JPMorgana podigli investicijski rejting.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 0,3 posto, na 15.369 bodova.