SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
GRANICA
 
EU i Britanija usuglasili tekst o irskoj granici
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 13.11.2018. - 19:17:00
Zadnja izmjena: 13.11.2018. - 21:53:16
LONDON - Britanski i europski pregovarači usuglasili su tekst o granici u Irskoj iako to ne znači da su pregovori o brexitu do kraja zaključeni, objavila je irska televizija RTE citirajući dva izvora.

Irska nacionalna televizija prenijela je da je tekst dogovoren kasno u ponedjeljak i zatim proslijeđen Londonu te je citirala izvore koji kažu da je sporazum "najstabilniji mogući", ali ne bi bilo ispravno reći da su pregovori "zaključeni".

Sporazum uključuje takozvani "backstop", zaštitni mehanizam, zahvaljujući kojem bi granica na irskom otoku ostala otvorena nakon Brexita. "Izvor potvrđuje da je tekst sporazuma o razvodu dogovoren na tehničkoj razini", napisala je na Twitteru Laura Kuenssberg, politička urednica BBC-a i dodala "Vlada će se sastati rano sutra poslije podne. Tada će biti i službena potvrda".

Tvrdi orah Brexita: Granica Republike Irske i Sjeverne Irske
Brexit itekako zanima Australce

Uspostava fizičke granice između Britanije i Irske dovodi u pitanje integritet jedinstvenog europskog tržišta i u suprotnosti je s mirovnim sporazumom postignutim na Veliki petak 1998. kojim je okončan 30-ogodišnji sukob između većinski protestantskih unionista i republikanskih katolika, što bi moglo ugroziti mirovni proces u Sjevernoj Irskoj. Bruxelles želi poseban status za Sjevernu Irsku, sukladan pravilima unutar EU, što britanska premijerka Theresa May odbija smatrajući da se time neprihvatljivo zadire u teritorijalni integritet Britanije, čiji je Sjeverna Irska sastavni dio.