SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PREPORUKE
 
Erste: Kupite dionice Ericsson NT-a, ciljana cijena 1.552 kune
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 04.07.2013. - 08:53:58
ANALIZA - Analitičari Erstea preporučuju kupnju dionica Ericssona Nikole Tesle uz ciljanu cijenu od 1552 kune.
Okidači za rast ove dionice bit će, predviđaju, ulaganja u mobilne komunikacije i ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

"S obzirom na geografski prostor Ericsson NT-a, prepoznali smo povećanu potrošnju usmjerenu na ubrzanje mobilnih komunikacija, što djelomično zahtjeva i financira Europska unija. Snažniji rast od onoga koji se očekivao mogao bi doći s tržišta CIS (bivše sovjetske republike) i/ili Ericssona", stoji u analizi koju potpisuju Daniel Lion i Davor Špoljar.

U Hrvatskoj su trenutno brzine interneta i korištenje širokopojasnih usluga ispod prosjeka Europske unije zbog čega se mora ulagati u ICT kako bi se ispunili standardi EU. To znači da pokrivenost širokopojasnim internetom mora biti 100% do kraja 2015. kao i 100% pristup novoj generaciji (NGA) do 2020. Da bi se to ostvarilo, mora se uložiti ukupno 12,6 milijardi kuna.


"Temeljem tog okruženja i komunikacijskih trendova, smatramo da će naša dosadašnja skromna očekivanja rasta prihoda podosta narasti", stoji u analizi.

Ističe se da se to ne odnosi na nijedan veliki ugovor, kao što je onaj koji je Ericsson NT prošle godine potpisao s Rostelecomom.

Analitičari smatraju da će se dividenda koja će se isplaćivati iduće godine za ovu poslovnu godinu smanjiti na 100 kuna po dionici. No to je i dalje atraktivan dividendni prinos koji je viši od sedam posto, zaključuju analitičari. Ove godine dioničari su dobili ukupno 170 kuna.