SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ANALITIČARI
 
Erste Grupa podigla prognozu BDP-a Srbije na 3,3%
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 21.06.2019. - 20:32:31
BEČ/BEOGRAD – Analitičari austrijske Erste Grupe povećali su danas projekciju rasta bruto domaćeg proizvoda Srbije na 3,3 odsto za 2019. godinu u odnosu na raniju prognozu od 3,0 odsto, navodeći da su prvobitna očekivanja u pogledu negativnih spoljnih faktora, poput usporavanja evrozone, bila ipak preterana.

Fiskalni rezultati u prva četiri meseca prevazišli su očekivanja, što je, kako se konstatuje u analizi, uticalo na dalje smanjenje javnog duga.

„Fiskalni rezultati nastavljaju da prevazilaze očekivanja, uprkos većoj kapitalnoj potrošnji, uz suficit od 7,7 milijardi dinara, čime je teret javnog duga smanjen na 51,6 odsto BDP-a u aprilu naspram 53,6 odsto u decembru", piše u analizi Erste banke, dostavljenoj Tanjugu.

Javne finansije su stabilne, a očekuje se da će monetarna politika ostati relaksirana, uz podršku niske bazne inflacije, relaksiranog stava Evropske centralne banke i uočljivog jaza između stvarnog i potencijalnog rasta.

Najsnažniji pozitivni doprinosi BDP-u potiču od privatne potrošnje, koja je u prvom tromesečju 2019. godine porasla za 3,2 odsto međugodišnje, praćene rastom investicija od 8,4 odsto međugodišnje, navodi se u analizi Erste Grupe.

Javna potrošnja viša je za 2,5 odsto međugodišnje, iako je rast usporio na kvartalnoj osnovi.

Suprotan efekat na BDP imao je neto izvoz, pošto je rast uvoza vezanog za investicije i potrošnju od 9,4 odsto međugodišnje bio marginalno brži od iznenadujuće snažnog rasta izvoza od 9 ,3 odsto, umanjujući ukupni rast za 0,9 procentnih poena, napominje se u analizi.

Inflacija je u maju, kako se dodaje, usporila na 2,2 odsto međugodišnje, a analitičari Erste banke očekuju da ove godine dostigne 2,5 odsto, pre nego što opadne na 1,8 odsto 2020. godine.

Ocenjuju da ovonedeljno izdavanje srpske desetogodišnje evroobveznice u vrednosti od milijardu evra deluje pravovremeno, s obzirom na nedavni relaksirani stav američkog Fed-a i ECB-a, te stoga, kako navode, očekuje snažnu potražnju.

Kurs dinara prema evru će se, prema predviđanjima Erste banke, kretati unutar raspona od 117,70 do 118,30 do kraja godine.

„Potražnja za dinarom, naročito od strane stranih investitora, u poslednje vreme je snažna i kurs je pao ispod praga od 118,0 na 117,8, što je najniži nivo od 2014. godine", zaključuje se u analizi.