SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
GUBITAK
 
Ericsson i treći kvartal zaključio s gubitkom, uteg restrukturiranje poslovanja
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 20.10.2017. - 13:34:01
STOCKHOLM - Švedski proizvođač opreme za mobilne mreže Ericsson izvijestio je u petak da je i treće tromjesečje zaključio s gubitkom, pritisnut ponajprije troškovima restrukturiranja poslovanja.

U razdoblju od srpnja do rujna švedska je kompanija poslovala s operativnim gubitkom od 4,8 milijardi švedskih kruna (588,7 milijuna dolara). Time je nanizala četiri 'gubitaška' tromjesečja.

U prošlogodišnjem trećem tromjesečju zabilježili su operativnu dobit od 300 milijuna kruna. Prihodi su u trećem tromjesečju ove godine smanjeni šest posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, na 47,8 milijardi kruna. Bruto marža bez naknada za restrukturiranje iznosila je 30,0 posto.

U kompaniji ističu da su na njihov rezultat u trećem tromjesečju u velikoj mjeri utjecali troškovi restrukturiranja, rezervacija i prilagodbi.

Ericsson je pod pritiskom žestoke konkurencije, među kojima se izdvajaju kineski Huawei i finska Nokia, a probleme im zadaje i slaba potražnja na tržištima u razvoju i smanjena potrošnja telekomunikacijskih operatera, dok se potražnja za novom generacijom mreža očekuje tek za nekoliko godina.

Nekada neprikosnoveni predvodnik sektora suočio se s potrebom za restrukturiranjem nakon zlosretnog pokušaja proširenja baze kupaca izvan telekomunikacijskog tržišta, u sektore poput medija i komunalnih usluga.

U trećem su tromjesečju troškovi restrukturiranja iznosili 2,8 milijardi kruna, u odnosu na 1,3 milijarde kruna koliko su iznosili u istom prošlogodišnjem tromjesečju. U posljednja tri ovogodišnja mjeseca trebali bi iznositi između tri i četiri milijarde kruna.

U kompaniji pritom najavljuju da od sredine iduće godine planiraju smanjivati troškove za minimalno 10 milijardi kruna godišnje.

Također su pokrenuli nove pregovore o neprofitabilnim ugovorima za usluge u odjelu mreža odnosno spremaju se izaći iz takvih ugovora kako bi nakon 2018. godine udvostručili operativnu maržu na 12 posto, sa prošlogodišnjih šest posto.