SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
UGOVOR
 
EP BiH potpisala sa Siemensom ugovor o isporuci i ugradnji vjetroagregata za VE Podveležje
Autor/izvor: SEEbiz / indikator.ba
Datum objave: 27.02.2019. - 09:54:11
SARAJEVO - U Direkciji JP Elektroprivreda BiH u Sarajevu, 26. februara potpisan je ugovor Elektroprivrede BiH i Konzorcija Siemens Gamesa (Siemens Gamesa Renewable Energy d.o.o. Hrvatska i Siemens Wind Power A/S Danska) o projektovanju, isporuci opreme, građevinskim radovima, montaži, ispitivanju i puštanju u pogon 15 vjetroagregata Vjetroelektrane "Podveležje", ukupne instalisane snage 48 MW, te Ugovor o petogodišnjem održavanju vjetroagragata (LTSA) nakon puštanja u rad Vjetroelektrane.

Rok za realizaciju prvog ugovora je 21,5 mjeseci, dok je rok za realizaciju LTSA ugovora pet godina od momenta puštanja u pogon Vjetroelektrane.

Vrijednost oba ugovora je oko 69 miliona eura, sa uključenim troškovima obezbjeđenja osiguranja za povrat kreditnih sredstava (obezbjeđenje ECA garancije).

Vjetroelektrana se finasira kreditnim sredstvima Njemačke razvojne banke – KfW koja djeluje u ime njemačke finansijske saradnje i vlastitim sredstvima JP Elektroprivreda BiH.

"Podveležje nije samo prva vjetroelektrana Elektropivrede BiH, nego je i jedna od prvih u Bosni i Hercegovini. Savezna vlada Njemačke i KfW (Njemačka razvojna banka ) su ponosni što finansiraju i savjetodavno prate ovaj pionirski projekat", kazao je Christian Sedat, otpravnik poslova Ambasade Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini.

Projekat je lociran na platou Podveležja, oko 10 km istočno od Grada Mostara. Izgradnjom Vjetroelektrane značajno će se povećati udio proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije u JP Elektroprivreda BiH.
Očekivana proizvodnja na godišnjem nivou je cca 130 GWh.
Za ovaj projekat JP Elektroprivreda BiH je sa Vladom HNK potpisala koncesioni ugovor na period 30 godina.